Slovenija
13 ogledov

Krivi so utopični strategi

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Informatizacija. Elektronska kartoteka in recept zamujata.

Opozorila. Šest let po začrtanju strategije za projekt eZdravje še ni nobenih rezultatov, opozicijska SDS očita ministrstvu za zdravje. Minister Dorijan Marušič odgovarja, da je bila prvotno začrtana strategija utopična. Že leta 2009 je bil projekt eZdravje v štiriletni zamudi. Marušič, ki je sicer eden od soavtorjev strategije informatizacije zdravstva, ugotavlja tudi, da je bila v začetku večina sredstev predvidenih za osnovno infrastrukturo, manj pa za aplikacije. “To je tako, kot da bi pred sto leti zgradili moderne avtoceste, danes pa bi se še vozili s kolesi.”

Išče boljše rešitve
Zaradi zamud so po navedbah SDS v preteklem obdobju izgubili skoraj pet milijonov evrov sredstev, ki bi jih lahko dobili od Evropske unije. Letos je bilo porabljenih 2,3 milijona evropskih sredstev, črpali bi lahko osem milijonov, so izračunali v SDS. “Investiranje v slabe rešitve je slabši strošek kot pa investiranje v dobre rešitve,” odgovarja minister Marušič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.