Slovenija
17 ogledov

Kriza odnesla državno proslavo

Geza Erniša Boštjan Tacol
Slovesnost ob dnevu reformacije. Türk: Tudi naš čas zahteva umno razporejanje finančnih sredstev. Odgovornosti ne moremo prelagati na tuja ramena.

V Cankarjevem domu poteka slovesnost v počastitev praznika dneva reformacije. Letos v organizaciji protestanskega društva Primož Trubar, saj slovesnosti na državni ravni zaradi varčevanja ne bo. "Jutri bomo v Sloveniji praznovali. Dan reformacije je poseben praznik – je praznik duha in etičnega razmisleka, praznik naše kulture in še posebej pisane besede, praznik naše narodne samobitnosti in naše povezanosti s svetom," je uvodoma povedal slavnostni govornik, predsednik republike Danilo Türk.

"Vprašanja, ki si jih postavljamo ob dnevu reformacije, so globoka in pomembna za našo prihodnost," je dejal. "Za kakšna vprašanja gre? Na prvem mestu so etična," je poudaril in izpostavil temeljno zahtevo globalne etike, ki je, da je treba z ljudmi ravnati človeško. Od davnine poznamo zapoved: "Ne stori drugemu, kar ne želiš, da bi se zgodilo tebi!" Ta zapoved, znana tudi kot zlato etično pravilo, je vselej pomembna, tudi v politiki in v medijskem svetu."

Kritika varčevanja v izobraževanju

Priložnost je Türk izkoristil tudi za kritiko aktualne politike na področju znanosti in izobraževanja. "Tudi naš čas zahteva umno razporejanje finančnih sredstev," je dejal. "Razvojni imperativ našega časa še posebej jasno zahteva vlaganje v izobraževanje, raziskovanje in znanost. Uspešne države so to že razumele. Bomo tudi mi? Ne dovolimo, da bi se časi suhih krav spremenili v čase izobraževalne in kulturne – in naposled še razvojne – suše."

Napor, ki ga zahteva današnje usmerjanje razvoja je po predsednikovih besedah velik in vsebuje zahtevne naloge. "Zahteva najvišje ravni znanja, inovativnosti, ustvarjalnosti in podjetnosti. Vse to so ključne prvine za povečanje konkurenčnosti gospodarstva in za uspešnost v razvoju. Vse to zahteva visoko raven odgovornosti in etike," je dejal in poudaril, da jih ni mogoče prelagati na tuja ramena ali v prihodnji čas.

Komentarjev 2
  • enola 08:28 31.oktober 2012.

    Ideološka proslava? Ti si cel ideološki :S

  • mirko 08:12 31.oktober 2012.

    Še ena od ideoloških proslav, ki razdvaja Slovenski narod.