Slovenija
2 ogledov

Kriza tudi nad 
učbeniški sklad

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Delovni zvezki predragi, ob koncu leta pa večinoma prazni.

Kriza je poleg depresije, brezposelnosti in bankrotov prinesla tudi prepotrebno racionalizacijo stroškov. Tiste, ki so bili zaradi gospodarske rasti preveč razsipni, bo kriza naučila skromnosti. Eden od takih je tudi učbeniški sklad, ki bo učbenike po novem lahko menjal le zaradi uničenja ali zastarelosti. Ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc je že lani opozarjal, da "učbeniški sklad redi založbe, medtem ko se politiki delajo socialne in se hvalijo". Zaradi vedno novih učbenikov, knjig in inovacij na tem področju je srednje in osnovno šolstvo poimenoval kot ogromen segment v družbi, ki je razvajen in potrošniško naravnan. To ugotavlja tudi Lukšič.

Obljuba dela dolg. Na letni ravni po naših podatkih povprečni stroški za učenca v osnovni šoli brez kosila znašajo okoli 350 evrov. Samo za delovne zvezke so na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol starši v tem šolskem letu plačali od 50 do 126 evrov, odvisno od posameznega razreda.

Poleg visokih cen se starši nenehno pritožujejo tudi nad neuporabo delovnih zvezkov, saj so ob koncu šolskega leta večinoma prazni. Zdi se, da je Lukšič s svojo racionalizacijo cen in obsega ponudil popolno rešitev. Pa ni tako. Pomembno nalogo imajo še založbe in učitelji. Prvi lahko pomagajo z nižjimi cenami, učitelji pa s svojo cenejšo in staršem prijaznejšo izbiro.

V Žurnalu24 bomo spremljali obljube ministrstva. Kaj od načrtovanega bomo dočakali in ali bo država močnejša od založb, bomo namreč šele videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.