Slovenija
0 ogledov

Kriza zdravstvo prisilila v varčevanje

Miklavčič meni, da se premalo pozornosti in pohval nameni dobrim zdravnikom. (Fo Žurnal24 main
Zaradi gospodarske krize minister za zdravje Borut Miklavčič napoveduje varčevanje v zdravstvu. Večji nadzor bo tako pri napotitvah k specialistom, odstotnosti z dela, napotnicah in receptih.

Izhodišče za pismo, ki sta ga izvajalcem osnovne zdravstvene dejavnosti poslala minister in direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, je bilo opozorilo na mnoge neracionalne napotitve k specialistom, ki prihaja iz medicinske stroke, je pojasnil minister. Po njegovem mnenju nekateri zavarovanci pri zdravnikih agresivno zahtevajo pravice, ki jih nimajo. Kot je omenil, so veliko zlorab ugotovili tudi na področju odsotnosti z dela, posebej odsotnosti z dela nad 30 dni.

Na vprašanje, ali bo obstajala kakšna norma, koliko receptov oziroma napotnic bodo lahko zdravniki izdali, je Miklavčič odgovoril, da ne. Ob tem je pojasnil, da so v pismu podali predloge s prošnjo, da strokovni kolegiji v zdravstvenih domovih skupaj s koncesionarji razpravljajo o tem in ocenijo svoj položaj. Po Miklavčičevih besedah so namreč razlike med zdravstvenimi domovi zelo velike. Kot je omenil, v severovzhodnem delu Slovenije zdravniki predpišejo "več kot še enkrat več antibiotikov" kot zdravniki v neki drugi regiji. "Če vržemo stran za dva tisoč evrov zdravil, to pomeni ena operacija kolena ali komolca manj. Če vržemo stran za pet tisoč evrov zdravil, to pomeni ena operacija kolka manj," je v zvezi z racionalizacijo poudaril minister.

Javni sektor pred obsežnim varčevanjem
Obsežno varčevanje v javnem sektorju pa po sestanku s sindikati javnega sektorja napovedala tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, in sicer v višini 300 milijonov evrov. Po besedah ministrice so v tem sklopu ukrepi prednostno vezani na stroške naložb, materialne stroške ter stroške vseh nakupov na podlagi javnih naročil.

Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs je javni sektor pred obsežnim zategovanjem pasu. © Luka Novak

 
Glede morebitnih odpuščanj v javnem sektorju je ministrica zagotovila, da odpuščanj v smislu ugotavljanja presežkov delovne sile ne bo. Tega ukrepa si ob velikem številu nezaposlenih v realnem sektorju in pritiskih na zavod za zaposlovanje iz realnega sektorja enostavno ne morejo privoščiti. Povedali pa so, je dodala Pavlinič Krebsova, da bodo zaustavili rast zaposlenih v javnem sektorju; kjer je mogoče, ne bodo nadomeščali ljudi, ki bodo šli v pokoj ali si bodo poiskali zaposlitev drugje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.