Slovenija
14 ogledov

Križanič: NLB ima trdno oporo

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Banka ostaja trdna, največja lastnika ji stojita ob strani. To so besede finančnega ministra Franca Križaniča glede NLB, potem ko je skupščina v četrtek potrdila 250 milijonov evrov dokapitalizacije.

Dokapitalizacija bo sorazmerno nizka je danes ob robu klavzure SD ocenil Franc Križanič, ob čemer je izpostavil varčevalno strategijo banke. Po Križaničevih pričakovanjih bo banka po poplačilu nekaterih sedaj realiziranih prodaj in potem odprodaj zaseženih delnic pridobila tudi ustrezne vire za hitrejšo rast v prihodnje.

Predloga agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, da lahko uprava izvede dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov z namenom krepitve kapitalske trdnosti in zagotavljanja višjega regulatornega kapitala sicer drugi največji lastnik, belgijski KBC, ni podprl.

KBC si je prizadelval, da bi 200 milijonov dokapitalizacije banka izvedla z denarnimi vložki, 50 milijonov pa v obliki hibridnih instrumentov.  "Brez jasne reference na dogovorjeno strategijo je za KBC težje ugotoviti, ali bo dokapitalizacija prinesla ustrezno vrednost," so izjavili v KBC, potem ko je bil na skupščini sprejet predlog, ki se po mnenju Belgijcev ne nanaša na strategijo banke za obdobje do leta 2015, ki jo trenutno izvaja uprava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.