Slovenija
32 ogledov

Križanič: Odplačali milijardo, dolga manj

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Ker smo odplačali milijardo evrov obveznic, je od ponedeljka slovenski javni dolg manjši, je ob primopredaji poslov novemu finančnemu ministru Janezu Šušteršiču dejal nekdanji minister Franc Križanič.

Zaradi padca pokojninske reforme in s tem zaostritve pogojev na kreditnih trgih so po njegovih besedah za Slovenijo v prejšnjem mandatu pripravili ustrezna sredstva za prihodnost, tako da je bil javni dolg ob koncu leta sorazmerno velik, zdaj pa se je znižal.

"Naš osnovni cilj je bil, da zagotovimo varno financiranje Slovenije v obdobju zaostrovanja dolžniške krize, in to smo uspeli narediti," je poudaril Križanič. Glede težav s slovenskim bančnim sistemom je Šušteršič dejal, da je zdaj ključno, da banke pridobijo zasebni kapital z dokapitalizacijo, zagotoviti pa je tudi treba, da na delovanje bank ne bo političnega vpliva.

Dodal je, da so banke ob začetku krize pridobile nekaj naložb, kot so deleži v podjetjih in stanovanja, ki so jih unovčile prek zavarovanj, vendar pa je slabo, da so te naložbe še vedno pri bankah. "To je prvi vir, iz katerega lahko banke dobijo sredstva, ki jih lahko plasirajo v gospodarstvo," je poudaril.

Novakova: najprej se bo sestala s predstavniki manjšin

Ljudmila Novak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nova ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je prevzela posle od svojega predhodnika Boštjana Žekša.

Novakova se je v kratki izjavi za medije po primopredaji zahvalila Žekšu za opravljeno delo in napovedala, da bo nadaljevala dobro prakso ter poskušala odpraviti obstoječe probleme.

Kot je napovedala, se bo sestala s predstavniki slovenskih manjšin v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Žekš je v izjavi izpostavil, da so med njegovim mandatom začeli več pozornosti posvečati tudi Slovencem, ki se izseljujejo danes. Gre predvsem za znanstvenike, kulturnike in gospodarstvenike, ki po njegovih besedah zahtevajo poseben pristop.

Teh izseljencev bo vse več, s tem pa bo Slovenija vedno več izgubljala, je opozoril Žekš in dodal, da se je nova ministrica strinjala, da je tu treba iskati nove poti.

Gantar: najprej zdravstvena blagajna

Tomaž Gantar | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Posle je od nekdanjega ministra Dorijana Marušiča prevzel tudi novi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Glede predlogov zakonov zdravstvene reforme, ki jih je pripravil Marušič, a jih ni uspel izpeljati do konca zaradi padca vlade, pa je Gantar dejal, da bo besedila zakonov treba pogledati, ob tem pa verjame, da bodo lahko nekatere tudi sprejeli.

Novi minister se bo najprej lotil reševanja zdravstvene blagajne, "da ne bi bilo kakšnih neprijetnih presenečenj proti koncu leta". Kot pravi, je Marušič že pripravil nekaj možnosti in izračunov glede reševanja blagajne, ki jih je treba še enkrat preveriti in pregledati z novim finančnim ministrom.

Erjavec: Najprej na Hrvaško

Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Novi zunanji minister Karl Erjavec je danes od svojega predhodnika Samuela Žbogarja prevzel vodenje ministrstva in ob tem napovedal, da večjih sprememb v slovenski zunanji politiki ne načrtuje, saj je, kot je poudaril, "v dobrem stanju".

Njegov prvi korak bo obisk sosed, najprej Hrvaške, nato Italije, Avstrije in Madžarske. Novi minister je napovedal "težko delo" za ministrstvo. Čeprav ni neposredno vpeto v reševanje gospodarske in finančne krize, je odgovorno za "odpiranje vrat" slovenskemu gospodarstvu. "Zato je zelo pomembno, da bom skušal ohraniti gospodarsko diplomacijo na zunanjem ministrstvu," je dejal.

Žerjava čakajo številna odprta vprašanja

Radovan Žerjav | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je danes od Mitje Gasparija, ki je po odstopu Darje Radić vodil ministrstvo za gospodarstvo, prevzel posle s tega področja.

Žerjav je med odprtimi vprašanji omenil področje intelektualne lastnine, sodelovanje države pri črpanju evropskih sredstev in državno pomoč podjetjem.

Odprto je tudi vprašanje sodelovanja države pri evropskih projektih, saj so ugotovili, da na postavkah ministrstva za gospodarstvo ni dovolj sredstev za 15-odstotno sodelovanje države. "Ta primer me je začudil, ker je denar v Bruslju praktično edini potencial, ki ga ima država na mizi, da pripelje v Slovenijo svež denar za investicije," je dejal.

Glede gospodarske diplomacije je trdno prepričan, da sodi na gospodarsko ministrstvo. "Gospodarstvo potrebuje ta vzvod, posebej v časih, ko bodo mednarodne aktivnosti na točki spodbujanja izvoza in točki iskanja tujih investicij ključnega pomena za gospodarsko rast v Sloveniji," je dejal.

Zato se mu zdi pomembno, da je "ta segment znotraj ministrstva za gospodarstvo, ne pa nekje daleč od oči". Glede stališča ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ki meni, da bi morala gospodarska diplomacija ostati na ministrstvu za zunanje zadeve, Žerjav pravi, da koalicijska pogodba velja in da se bodo v skladu s tem organizirali, "kaj bo prinesla prihodnost, bomo pa videli".

Komentarjev 2
  • privat 19:01 13.februar 2012.

    noben ni odgovarjal in noben ne bo odgovarjal....no če vse to ne konča v ognju in oblast vzame mali človek..potem se jih bo lovilo ,kljub temu da mogoče niso oni za vse krivi! tej točki se prebližujemo ,ker že dones ...prikaži več je tako da noben ti mafiji ne verjame!

  • Jo Che 17:06 13.februar 2012.

    kdaj bo kdo od prejšne vlade odgovarjal pred sodiščem za puf, ki so ga naredili našim vnukom?