Slovenija
8 ogledov

Križanič spet vezal milijardo

Z razliko med obrestmi je država zaslužila 50 milijonov. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Država. Na bankah ima vezane 3,6 milijarde depozitov, tretjino so podaljšali.
Dolg se je od leta 2007 podvojil
Podatki. Konsolidirani dolg države bo letos dosegel skoraj 16 milijard evrov, kar pomeni, da vsak Slovenec dolguje skoraj osem tisoč evrov. To je dvakrat več kot leta 2007, ko je država dolgovala manj kot osem milijard evrov ali 23 odstotkov BDP. Letos bo dolg predvidoma dosegel 43,3 odstotka BDP.

Država je dobro milijardo evrov depozitov, ki jih ima v bankah, eno leto pred potekom vezave podaljšala za tri leta.

Na ministrstvu za finance pravijo, da so pobudo za podaljšanje dale banke, ki bodo morale prihodnje leto vrniti precej posojil, ki so jih najemale od leta 2009, ob podaljšanju 1,2 milijarde evrov depozitov pa so proučili tudi, da državi kljub triletni vezavi v tem času ne bo zmanjkalo denarja. Država je sicer iztržila 4,61-odstotno obrestno mero.

Zadolženi smo tudi dražje
Država se je letos sicer tudi že dražje zadolžila. Letošnji obveznici sta bili izdani za deset oziroma 15 let, cena kupona januarja izdane obveznice je bila 4,375 odstotka, cena kupona v marcu izdane obveznice pa 5,125 odstotka. Obrestna mera petletne obveznice, izdane marca 2009, je bila 4,375 odstotka, triletni depoziti, ki jih je takrat vezala država, pa so imeli obrestno mero 4,38 odstotka, torej pol tisočinke odstotka višjo.

4,12 odstotka je bila konec aprila ponderirana letna obrestna mera vseh depozitov, ki jih ima sklenjene država.

Na ministrstvu za finance opozarjajo, da obrestnih mer obveznic zaradi različnih ročnosti ni mogoče neposredno primerjati z depoziti.

Na bankah 3,6 milijarde
Država ima v bankah sicer kar 3,6 milijarde evrov depozitov, z razliko med obrestmi obveznic in depoziti pa smo lani celo zaslužili. “Razlika med prejetimi in plačanimi obrestmi je lani znašala 51,7 milijona evrov, od tega je bilo v državni proračun letos prenesenih 49 milijonov evrov,” so sporočili z ministrstva za finance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.