Slovenija
43 ogledov

Križanke od države k občini

Kompleks Križank je v postopku denacionali-zacije, a vrnitev premoženja upraviče Žurnal24 main
Sodba. Okrožno sodišče je odločilo, da del Križank pripada mestu.

Okrožno sodišče je razsodilo, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) lastnica 48-odstotnega dela nepremičnine v Križankah (stavba z dvoriščem), ki je v zemljiški knjigi vpisana še kot “splošno ljudsko premoženje, ki ga upravlja šola za umetno obrt”. MOL je tožbo za ugotovitev lastninske pravice vložila zato, ker te prostore že vsa leta uporablja Festival Ljubljana in je želela pravnoformalno urediti obstoječe stanje. V Festivalu Ljubljana pravijo, da se niti za Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo (naslednica šole za umetno obrt) niti zanje verjetno ne bo nič spremenilo, ker souporaba prostorov med zavodoma že do zdaj ni bila sporna. Podatka o ocenjeni vrednosti novopridobljenega deleža nepremičnine pa, kot pravijo, nimajo.

Festival in šola
Velikost. Poslovni prostori nepremičnine obsegajo okoli tri tisoč kvadratnih metrov, od tega jih Festival Ljubljana skozi vse leto zaseda okoli tisoč, poleti pa uporablja še 800 kvadratnih metrov šole. Preddverje je v souporabi.

Sodba še ni pravnomočna, na državnem pravobranilstvu pa pravijo, da se bodo o pritožbi, ki jo lahko vložijo najpozneje 25. januarja, odločili skupaj z ministrstvom za šolstvo in šport.

Pa denacionalizacija?
Ker je kompleks Križank v postopku denacionalizacije (stranke postopka so Križniški red, Republika Slovenija in MOL), je pravobranilstvo menilo, da MOL nima podlage za uveljavljanje lastninske pravice. “V tem postopku gre za lastninski spor, v katerem MOL (Festival Ljubljana) zatrjuje originarno pridobitev solastninske pravice, ki je pridobljena, če so za to izpolnjeni pogoji, ne glede na morebiten denacionalizacijski postopek,” pojasnjujejo v Festivalu Ljubljana. Vrnitev podržavljenega premoženja denacionalizacijskim upravičencem še ne pomeni rešitve vprašanja lastninske pravice, saj se o tej še vedno lahko odloča v pravdnem postopku, dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.