Slovenija
14483 ogledov

Krizna skupina o novih ukrepih: To je povedal Jelko Kacin

Jelko Kacin
1/2
Anže Petkovšek
Vladna krizna skupina se je danes seznanila z napovedmi, kako bi se lahko gibalo število okužb z novim koronavirusom v prihodnjih tednih in kako bo to vplivalo na zasedenost bolnišnic, je po sestanku povedal vladni govorec Jelko Kacin. Novih ukrepov za omejevanje širjenja okužbe za zdaj ne načrtujejo, pozivajo pa k spoštovanju obstoječih.

Po rekordnem številu potrjenih okužb s koronavirusom - v torek so našteli 79 novih primerov - je predsednik vlade Janez Janša za danes popoldne sklical vladno krizno skupino.

Ključni ministri in strokovnjaki, ki vladi pomagajo pri oblikovanju stališč o soočanju z epidemiološko situacijo, so se po Kacinovih besedah seznanili s potencialnim številom gibanja okužb v prihodnjem obdobju in kdaj bi morali biti pripravljeni na odprtje naslednje bolnišnice s covid-oddelkom.

Govorili so tudi o pobudi Evropske komisije za oblikovanje enotnih omejitev. Slovenija bo do razprave v Bruslju 21. septembra pripravila svoje stališče. "Mislimo, da je dogovor o nekaterih stvareh mogoč. Če kje ne bo mogoč, pa bo Slovenija še naprej vztrajala na svojih odločitvah, da bi zamejila vnos od zunaj," je dejal Kacin.

A dejstvo je, da imamo trenutno največje probleme doma, je opozoril vladni govorec. Največ okužb je namreč lokalnih, medtem ko je vnosa zelo malo.

"Zelo nas skrbi, da imamo še vedno nedopustno visok delež okužb neznanega izvora. Ljudje še vedno v strahu, da bodo izgubili delo in podobno, poskušajo tajiti ali pa se nočejo spomniti, s kom bi lahko bili v stiku, da bi lahko prišlo do prenosa okužbe," je dejal Kacin. Še naprej bodo poskušali ljudem pojasnjevati, da ne morejo izgubiti dela, če bodo šli v karanteno, je pa to najbolj učinkovit način, da se ustavi širjenje koronavirusa.

Na sestanku pa ni bilo nobene razprave o šolah. Te bodo delovale naprej, prav tako ni ministrstvo za izobraževanje dalo nobenih navodil ravnateljem, naj se pripravijo na kak drug načrt, je ponovil Kacin.

"Kar zadeva meje, veliko je vprašanj o tem, kdaj bo Slovenija na seznam drugačnih barv uvrstila dve naši sosednji državi. Zdaj se pripravljajo nova skupna evropska merila, tam naj bi nevarne države postale tiste, ki imajo več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Pomembno je tudi, koliko testirajo," je pojasnil Kacin. Za Slovenijo je trenutno pomembno, koliko je vnosa iz teh držav, zato v tem tednu potrebe po spremembah pri seznamu držav ne vidi. Iz Avstrije in Madžarske trenutno praktično ni vnosa, se pa lahko domneva, da bi za vnos iz teh dveh držav lahko šlo pri tistih, ki vira okužb ne razkrijejo, je še pojasnil.

"Naš problem je velika količina je lokalnih okužb. Kar je prišlo pred časom, se je močno razmnožilo in zdaj kroži med nami," je še dodal.

 
Komentarjev 9
 • Avatar Vermorella
  Vermorella 00:56 10.september 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

 • SonnyBlack 20:31 09.september 2020.

  edino kaj bi nas moglo skrbet okoli te korone je ena stvar ki nas ogroza...politika,in njihov pohlep po nasih zivljenjih...enemu vsaj enemu iz teh krogov bo res treba zdrobit lobanjo...picka jim materna smrduhovska

 • Avatar ovca
  ovca 19:59 09.september 2020.

  Kako termin lepo sovpade z Brezjami. Nakljucje? Neznani izvor? Mhm,pa brezmadezno spocetje 😇😇😇