Slovenija
70 ogledov

Krkovič na zaslišanju zaradi domnevnega umora

sojenje patria Boštjan Tacol
Brigadir Tone Krkovič se mora danes zglasiti na ljubljanskem sodišču, kjer naj bi ga zaslišali glede okoliščin sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino junija 1991, ko sta umrla pilot in kopilot helikopterja.

Kot je znano, tožilstvo je ovadbo vdove pilota Tonija Mrlaka zoper brigadirja Toneta Krkoviča v tem primeru že zavrglo, a je ta nato sama prevzela kazenski pregon in na sodišče vložila zahtevo za preiskavo. Sodišče se bo po današnjem zaslišanju odločilo, ali bo uvedlo sodno preiskavo.

Ni vedel, kdo je v helikopterju

Brigadir Tone Krkovič je pred zaslišanjem na sodišču na novinarski konferenci pojasnil okoliščine sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino 27. junija 1991. Kot je dejal, je sestrelitev ukazal, ker je helikopter z oznakami JLA preletel položaje Morisa. Pri tem ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se pilot Toni Mrlak dogovarjal za prestop v TO.

Kot je pojasnil Krkovič, je tisti dan, ko je bil helikopter sestreljen, JLA zjutraj Sloveniji napovedala vojno, zato so veljali "principi bojnega delovanja". Helikopter je nekaj po 19. uri preletel položaje brigade Moris, zato je bil po besedah Krkoviča sestreljen. V njem je poleg še ene osebe umrl pilot Mrlak, katerega vdova Krkoviča kot tožilka preganja zaradi suma umora.

Krkovič je dejal, da ni vedel, kdo pilotira helikopter, saj tega z razdalje, s katere so streljali nanj, ni mogoče videti. "Nismo streljali na Mrlaka, pač pa na helikopter JLA," je poudaril. Prav tako ni vedel, da naj bi želel Mrlak domnevno prestopiti na stran Teritorialne obrambe (TO): "To je zgodba, ki je bila izmišljena naknadno." Mrlak bi se po njegovem mnenju namreč lahko odzval na poziv, ki je bil izdan tisti dan zjutraj, naj Slovenci, ki so v JLA, ne sodelujejo v agresiji JLA na Slovenijo, vendar tega ni storil, je dejal Krkovič. Kdo je sicer streljal na helikopter, Krkovič, ki je izdal ukaz, ne bo povedal, razen če bo tisti to izrecno želel.

Krkovič je prepričan, da ni realne podlage za njegov pregon in da ima zadeva tudi globoko politično ozadje.

Komentarjev 30
  • Avatar olor
    olor 14:52 30.marec 2016.

    Pa ne da zagovarjam Krkoviča, amapk če je pilot imel namen pristopiti na našo stran, bi to moral nekako pokazati. Pa verjetno so se kaj pogovarjali po radijskih vezah. V nasprotnem primeru bi tudi jaz z veseljem streljal naj. Kaj ...prikaži več pa veš, si v vojni in nad tabo leti helikopter, kaj pa veš kakšne namene ima. Škoda je če je vse res kar trdi gospa vdova, bi imeli en helikopter več.

  • Lavdan 11:50 30.marec 2016.

    Ali je bil to edini, ki so ga sklatili, saj se spomnim, da so tolkli Brnik in Krvavec, pa Medvedjek in letali nad Kranjem in Ljubljano. Streljati na helikopter, ki leti nad naseljem in ne strelja nate je vse prej ...prikaži več kot pametno. Ni problema junaka bo rešilo US, če ne že prej saj kjer se obla, oblanci letijo.

  • Avatar praufo
    praufo 09:59 30.marec 2016.

    kje si bil do sedaj ?