Slovenija
11 ogledov

Kropa čaka predolgo

Domačini opozarjajo, da poteka obnova kulturnih spomenikov v Kropi prepočasi in Žurnal24 main
Kroparji zahtevajo strokoven in usklajen načrt prenove kulturnih spomenikov.

V Kropi kulturni spomeniki po skoraj dveh letih od uničujoče vodne ujme še vedno čakajo na obnovo, domačini pa na to znova opozarjajo pred osrednjo kroparsko prireditvijo Kovaški šmaren, ki bo konec tedna.

Kroparji so kritični ne le do počasnosti obnove, moti jih tudi, da načrt prenove ni bil usklajen s krajani. ''Ne vemo, zakaj odlašajo z začetkom del in katere so prioritete, niti tega, kako bo kraj izgledal po prenovi in po katerih kriterijih so bili izbrani objekti. Do odzivov javnosti v Kropi prihaja le zato, ker premalo vemo,'' je poudaril krajan Slavko Mežek, predsednik gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine Naša Slovenija, in dodal, da je takojšen strokoven in s krajani usklajen načrt prenove nujen. Domačini menijo tudi, da bi morali obnoviti predvsem tiste kulturne spomenike, zaradi katerih obiskovalci prihajajo v Kropo.

Obnova do konca oktobra
Projekt prenove kulturnih spomenikov obsega sedemnajst objektov, je včeraj pojasnila Majda Odar, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Radovljica. Skupaj s kulturnim ministrstvom pa so izvzeli štiri objekte (rake, kapelici, Zgornjo fužino in vigenjc Vice), pri katerih bosta za izvajanje poskrbeli občina in omenjeno ministrstvo. Celotna obnova kulturnih spomenikov bo stala 242.800 evrov, od tega omenjeni štirje objekti 47 tisoč evrov. ''Denar mora zagotoviti ministrstvo za okolje in prostor, občina naj bi pokrila le razliko med ocenjeno in končno vrednostjo del, obnova pa naj bi bila končana do konca oktobra,'' je povedala Odarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.