Slovenija
785 ogledov

Krvava noč na Pivškem, volkovi poklali več kot 10 ovac

volk
Trop volkov je poklal več kot 10 ovac, ki so bile na ograjenem pašniku in varovane s pastirskimi psi.

Do napada je prišlo na turistični kmetiji Pri Cunarju, ki ima po navedbah na spletni strani 120 ovac. Florjan Peternelj iz Sindikata kmetov Slovenije je povedal, da so volkovi napadli na pašniku, ki je bil varovan z električnim pastirjem in tremi pastirskimi psi.

Na pašniku se je paslo okoli 30 ovac in nekaj koz. "V eni noči so volkovi poklali 12 ovac, še okoli 10 jih je ranjenih," je povedal Peternelj. Kmet je sicer na varovanem pašniku zbral najboljše ovce, ki so bile breje, nekaj je bilo tudi kozličev. Volkovi so torej poklali boljši del njegove črede, mnoge ranjene živali pa bo potrebno še usmrtiti.

Na vprašanje, kako lahko pride do napada na varovanem pašniku, Peternelj poudarja, da volk pač išče hrano. "Na Juriščah je bilo na treh pašnikih to noč skupno 12 psov. A ko so začeli volkovi v okolici tuliti in klicati k napadu, so psi ušli s pašnikov. Ne gre za enega ali dva volka; tukaj je bilo od 15 do 20 volkov," je opisal situacijo.

V konkretnem napadu je bil en od treh psov v ogradi v napadu poškodovan, brez teh živali na pašniku pa bi lahko volkovi morda poklali vse ovce, je menil sogovornik.

protest Sindikat kmetov Slovenije Slovenija Besni kmeti ministru v službo pripeljali raztrgana teleta

Peternelj: Narava ima omejitve, česar država noče upoštevati

"Slovenija ne zdrži takega števila zveri na svoji kvadraturi," je poudaril Peternelj, ki je opozoril na vse večje število podobnih napadov volkov in medvedov. Glede na raziskave bi lahko Slovenija imela okoli 100 medvedov in dva tropa volkov, je pojasnil. "Ostalo ne more preživeti, ker nima hrane," je dodal.

Opozoril je, da ima narava enostavno določene omejitve, česar pa država oziroma določene organizacije enostavno nočejo upoštevati. Tako na državni ravni sploh ni določeno največje število zveri, ki naj bi jih bili sposobni prenesti slovenski gozdovi.

V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo njihovih odvzemov iz narave. Po interventnem zakonu je za odstrel predvidenih 11 volkov po posebnih postopkih, a doslej lovci na njegovih podlagi niso odstrelili še nobenega volka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 12:53 05.avgust 2019.

    Možnosti sta dve: Ljudi v ograde, volkove pa v vasi in mesta Nehajo naj se ukvarjati z rejo drobnice.

  • Avatar ovca
    ovca 12:18 05.avgust 2019.

    Ok, baje je bilo 10 - 20 volkov. To pomeni 2-3 kardela (če se ne motim, glede na stroko, koliko volkov je v 1 kardelu). Volkovi so zelo teritorjalne živali, kar pomeni, da na svoj teritorij ne spustijo pripadnike drugega ...prikaži več kardela, sploh pa ne borbe. Kdo prodaja bučke? In drugo: ovčarski psi so pobegnili. Kaj so imeli pekinezerje za čuvaje???