Slovenija
6839 ogledov

Sodišče sprejelo odločitev glede kazni Kubancem

Turizem Dolina Soče/Tatjana Wojčicki Turizem Dolina Soče/Tatjana Wojčicki Foto: Turizem Dolina Soče/Tatjana Wojčicki
O kazni za kubanske plesalce je odločalo sodišče. V Italijo so se vrnili brez dokumentov.

Sodišče v Novi Gorici je po neuradnih informacijah ugodilo zahtevi za sodno varstvo zoper plačilne naloge, ki so jo vložili mladi kubanski plesalci. Za odločitev je izvedel župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki je za Radio Koper zvečer povedal: "Sodnik je odločil, da so bili v prekšku, a je kazni spremenil v opozorila. Jutri me bodo pooblastili, da prevzamem njihove dokumente, ki so jih zadržali policisti in da jih odnesem v Cento, kjer bodo imeli zaključno prireditev. Verjamem, da bo veselo in da bodo začeli verjeti v Slovenijo in v našo pravno državo. Nam je bilo bistvo, da se izognejo plačilu kazni. Verjel sem, da se bo to zgodilo. Presrečen sem!"

Kubanska folklorna skupina bo imela jutri zaključni večer v Centu v Italiji, v sredo pa namerava odpotovati domov.

Zakaj 14 tisočakov kazni?

Kubanski plesalci, ki so jim bovški policisti v petek naložili skupno 14 tisoč evrov kazni, ker pri sebi niso imeli dokumentov, upajo, da bo pristojno sodišče v najkrajšem času odločalo o kazni in jo spremenilo v opomin. V sredo imajo namreč let proti Kubi, vendar se brez dokumentov, ki jih je zasegla policija, v domovino ne morejo vrniti.

Policija Slovenija 14 tisoč evrov, ker pri sebi niso imeli dokumentov

"Postopek izvira iz poostrenega nadzora meje," pojasnjujejo na Policijski upravi Nova Gorica in dodajajo, da gre za tujce, ki so državljani tretjih držav in so mejo med Slovenijo in Italijo prestopili brez dokumentov. "Policisti so ravnali po zakonu in strokovno," pravijo na policiji in poudarjajo, da Kubanci dokumentov niso pozabili v hotelu v Bovcu pač pa v Italiji.  "Med drugim je bil nadzor usmerjen tudi v ugotavljanje nedovoljenih prehodov notranje meje in nezakonitosti bivanja tujcev, saj gre za bližino meje z Italijo," je okoliščine dogajanja pojasnil vodja sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar. Govekar je pojasnil, da je v preteklosti slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito.

Policiji predali zahteve za sodno varstvo zoper plačilne naloge

25 kubanskih plesalcev (eden od njih je mladoleten) je danes  pomočjo predstavnikov občine Bovec policiji predalo zahteve za sodno varstvo zoper plačilne naloge. "Z naše strani so bile zahteve preučene in so na poti na sodišče v Novi Gorici," so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica. Policija je zahteve dolžna predati sodišču v 24 urah, sodišče pa ima 48 ur časa, da odloči. Obdolžilnipredliog glede mladoletne osebe je posredovan sodniku za prekrške.

Dokumente pozabili v Italiji

Policisti so kubanske plesalce ustavili na poti med gostilno, ker so kosili in avtobusom, ki naj bi jih popeljal na ogled doline Soče, so pojasnili na občini Bovec. Plesalce, ki so zvečer nastopili na Bovških poletnih večerih oziroma na Festivalu src (Festival dei Cuori), so v avtobusu zadrževali več ur in jim naložili po 500 evrov kazni na osebo, skupaj torej 14 tisoč evrov kazni oziroma polovično vsoto za hitro plačilo in to ne glede na to, da so organizatorji prinesli njihove dokumente. Te so pozabili v italijanskem Huminu (Gemoni) pri svojem direktorju.

V Italijo brez dokumentov

Kubanski plesalci bodo nocoj nastopili v Vidmu (Udinah), mejo pa so, kot pravijo na občini, prestopili na podlagi listine, ki so jo dobili na policiji. Kakšen bo scenarij, če sodnik kazni ne preoblikuje v opomin, nam predstavnik za stike z javnostmi občine Bovec Milan Štulc, ni znal povedati. Kubanci denarja za plačilo kazni, ki znaša toliko, kot povprečno na Kubi zaslužijo v dveh letih, nimajo. Občina kazni zaradi računskega sodišča ne more poravnati, se pa na spletnih omrežjih že pojavljajo pobude, da bi za kubanske plesalce zbrali denar in jim tako omogočili vrnitev v domovino.

Policija: Postopek je zakonit

Na ministrstvu za notranje zadeve so medtem po poročanju STA pojasnili, da so policisti ob poostreni kontroli na slovensko-italijanski meji izvajali vse postopke v skladu z veljavno zakonodajo. Nepravilnosti v postopku zaenkrat niso bile ugotovljene, ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki opravlja tekoče posle, "pa se do posameznih prekrškovnih postopkov, ki jih izvajajo policisti v skladu s svojimi pooblastili, ne opredeljuje".

Zato ker so temnopolti?

Nekaj odzivov na dogodek se je zvrstilo tudi v političnih krogih. Tako je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han notranje ministrstvo pozval, naj ravna "človeško in razumno, da se globa razveljavi", saj je takšno ravnanje po njegovem mnenju absurdno. Kot je dejal v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, se boji, da so kazen dobili le zato, ker "so temne polti".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 66
  • nina 12:37 21.avgust 2018.

    To je bilo podtaknjeno,namensko škodovati županu.Furs ,novogoriška in inšpektorji so bili iztočasno v Bovcu.A ni to malo sumljivo,celo poletje pa nobenga halo.Ta zadeva močno smrdi.

  • AntiLionHide 09:09 21.avgust 2018.

    Prvič Slišim, da bi sodnik komurkoli spremenil kazen v opomin. Ne da jim ne privoščim, ampak je pa zanimiva izjema...

  • jezero 06:15 21.avgust 2018.

    Še Rosvita je potočila solzico. Le v kateri stranki je bovški župan, da je dobil pol Odmevov z Rosvito?