Slovenija
25 ogledov

Kukovičeva uradno proti Jankoviću

Zofija Mazej Kukovič v času ministrovanja. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zofija Mazej Kukovič je uradno naznanila, da bo kandidirala za županjo Ljubljane. Njeno ime bo na listi SDS.

Že nekaj dni se ugiba, zdaj je uradno potrjeno; stranko SDS bo na županskih volitvah v Ljubljani zastopala nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Čeprav je rojena v Črni na Koroškem, se bo potegovala za mesto prve dame prestolnice.

Ob potrditvi kandidature je povedala, da kandidira za ljudi. "Želim, da so vrednote, kot so zdravje, okolje, razvoj, gospodarstvo, znanost, odpiranje v svet, kakor tudi demokratičen način vodenja tiste vrednote in tisti del programa, ki ga bom udejanjala." Poudarila je, da jo zanima prihodnost Ljubljane in "prihodnost, ki jo Slovenska demokratska stranka lahko ponudi v Ljubljani. Kakovost življenja se gradi na tolerantnosti, na vlaganju v znanje in odprtosti v svet."

Dosedanji župan Ljubljane Zoran Janković, ki mu bo Mazej Kukovičeva konkurirala pri priljubljenosti med Ljubljančani, jo je sicer enkrat že premagal, a ne v politiki, ampak pri denarju. Ko je revija Manager leta 2008 naredila seznam najbogatejših politikov, je bil na prvem mestu Janković, takoj za njim pa ona.  Janković je imel takrat 13 milijonov evrov premoženja, Mazej Kukovičeva pa 850 tisoč.

Ženske konkurentke
Dosedanji župan Ljubljane Zoran Janković se bo moral tokrat spopasti predvsem z ženskami. DeSUS bo zastopala predsednica mestne organizacije te stranke Meta Vesel Valentinčič, NSi nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, SDS Zofija Mazej Kukovič, SD pa naj bi predvidoma zastopala podpredsednica ljubljanskega odbora stranke Metka Tekavčič. Janković bo imel tudi nekaj moške konkurence; kandidaturo je že napovedal mestni svetnik Miha Jazbinšek.

Iz gospodarstva v politiko
Na politični sceni se je sicer pojavila leta 2007, ko jo je tedanji premier Janez Janša predlagal za naslednico ministra za zdravje Andreja Bručana, ki je odstopil.

Do leta 2007 je bila poznana iz gospodarske sfere, saj je po izobrazbi organizatorka dela in inženirka elektrotehnike, zato je bilo njeno imenovanje za ministrico za področje zdravja presenečenje. Janša je tedaj utemeljil, da je v zdravstvu potreben menedžer. Menda se Mazej Kukovičeva dobro pozna z Urško Bačovnik, a sama to zanika; pravi, da sta le znanki in da to ni vplivalo na njeno imenovanje za ministrico.

Ko so se pojavili očitki o njeni nesposobnosti, je vtis želela popraviti z odločnim nastopom; na sprehod po takrat še nedokončani pediatrični kliniki je povabila novinarje in pred kamerami in fotoaparati kritizirala neopravljeno delo. Otvoritev pediatrije pa je nato zaznamovala z zibanjem na gugalnici pred bolnišnico, na kateri se ji je pridružil prvi mož SCT-ja, ki je gradil objekt, Ivan Zidar.

Danes je Mazej Kukovičeva predsednica gospodarskega foruma SDS, napisala pa je tudi knjigo Voz na strmini, v kateri opisuje svoje odraščanje in kasnejšo poslovno pot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.