Slovenija
1881 ogledov

Kupčkanje za glasove proti Zorčiču

Igor Zorčič Saša Despot
Tudi, če koalicijski trojček SDS, NSi in SMC, ki ima sam 38 glasov, dobi popolno podporo SNS in DeSUSa, potrebuje še en glas.

Čeprav v koaliciji tokrat po poročanju STA zagotavljajo, da imajo dovolj glasov za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je izstopil iz stranke SMC in se pridružil nepovezanim poslancem, po informacijah iz DZ vse do poznega večera ne bo jasno, ali bo koalicija predlagala umik točke o glasovanju z dnevnega reda.

Če bo koaliciji uspelo zbrati zadostno število glasov za Zorčičevo razrešitev, naj bi na to mesto imenovali vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.

Nobena stran nima večine

Točko o njegovi razrešitvi je Zorčič na dnevni red uvrstil sam. Na vprašanje glede možnosti svojega umika oz. odstopa še pred glasovanjem o njegovi funkciji, je Zorčič odgovoril, da se mora DZ prešteti, tudi če skozi glasovanje o funkciji predsednika DZ. "Če bo v petek zbranih 46 glasov, vemo, da imamo novo koalicijo," je dejal. V poziciji namreč poudarjajo, da trenutno v DZ nobena stran nima večine. 

DeSUS spet jeziček na tehtnici?

Koalicija mora na tajnem glasovanju za Zorčičevo razrešitev zbrati 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu konec marca je koaliciji spodletelo, za razrešitev je na tajnem glasovanju in ob obstrukciji večjega dela opozicije zmanjkal en glas. 

Tudi, če koalicijski trojček SDS, NSi in SMC, ki ima sam 38 glasov, dobi popolno podporo SNS in DeSUSa, potrebuje še en glas.  

Že od ponedeljkovega glasovanja o ustavni obtožbi Janeza Janše, ko je za predlog glasovalo 42 poslancev, proti pa 44, potekajo razprave o tem, ali ima koalicija v DZ še vedno večino. 
 Za poslanca manjšin še vedno velja, da nočeta biti jeziček na tehtnici pri ključnih odločitvah. Prav tako se glede glasovanja še niso izrekli v poslanski skupini DeSUS. Dva poslanca DeSUS sta glasovala proti ustavni obtožbi, en se je vzdržal, enega na glasovanju ni bilo. Današnji dan bo tako v znamenju pogovorov in kupčkanja za zaprtimi vrati. 

SMC brez enega poslanca

Koalicija ima dodatno težavo, saj poslanca SMC Dušana Verbiča že dalj časa ni v državnem zboru, ker je bolniško odsoten. Če bi se pojavil na današnji seji državnega zbora, bi lahko vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec prižgal zeleno luč za Zorčičevo zamenjavo, poroča Dnevnik. 

 

Komentarjev 4
  • Dusan21 08:55 28.maj 2021.

    Zorčič res si bednik, kaj res ne znaš kaj bolj pametnega početi v življenju, kot to, da se prostituiraš v parlamentu, spokaj, nimaš jajc, te je strah ženske, doma ti bo zdobila jajca, tako blamiraš celo familijo😐🤛🏾