Slovenija
37 ogledov

Kupovali staro, prikazali novo opremo

Stepišnik ratificrial pogodbo za Cimos MGRT
Cimosova razvojna centra naj bi z evropskimi sredstvi namesto nove opreme kupovala rabljeno, razliko pa obdržala.

Potem ko je Cimos dobil 35 milijonov evrov likvidnostnega posojila, za katero jamči država, prihajajo na dan informacije o goljufanju pri črpanju evropskih sredstev v dveh Cimosovih razvojnih centrih, poroča današnji Večer.

Po navedbah časnika gre za razvojna centra RC Sieva iz Šempetra pri Novi Gorici in RC Simit iz Kidričevega, ki sta bila ustanovljena leta 2010, ko se je izvedelo, da bo objavljen javni razpis Razvojni centri slovenskega gospodarstva.

Počrpali že 25 milijonov evrov

Razvojna centra, Cimos je v obeh primerih 20-odstotni lastnik, naj bi namesto nove opreme z evropskim denarjem kupovala rabljeno, razliko pa obdržala.

Prek razpisa, ki ga je objavilo ministrstvo za gospodarstvo, sta družbi po poročanju Večera do sedaj skupno počrpali 25 milijonov evrov.

Vodstvo ne komentira

Večerovi novinarji so za odziv večkrat poskušali priklicati vodstvi obeh podjetij, direktorja Sieve Miloša Šturma in direktorja Simita Braneta Kožuha, a sta bila na številkah, ki so navedene na spletnih straneh obeh razvojnih centrov, nedosegljiva.

Pristojni za mariborski del razvojnega centra Simit Žarko Rajić iz Cimosa je za časnik povedal le, da naj domnevne nepravilnosti raziščejo organi pregona, če kdo meni, da je šlo kaj narobe.

Organi pregona seznanjeni

Z domnevnimi goljufijami naj bi že bil seznanjen tržni inšpektorat, prav tako naj bi se zanje zanimali kriminalisti in na komisiji za preprečevanje korupcije.

Komentarjev 18
  • Šemefuky 18:57 03.maj 2013.

    Ta poneverba nima ničesar z aktualno vlado ampak je to način poslovanja Cimosa pod vodstvom Kraševca, ki je bil nek lik Tita v Cimosu z močnimi vezami in poznanstvi, podporo Kučana nekaj čisto normalnega in samoumevnega. Zaradi tega bi morali ...prikaži več sodelujoče po zdravju vprašati. Oba fotomodela na gornji sliki pa sta del bande Zokija Čarapana in kaj bi lahko pričakovali od takih ljudi. V glavnem poznamo Zokijevo ekonomsko filozofijo in način njegovega delovanja. Oba podrepnika pa itak nista na nivoju za resne posle, pa tudi namen ni, da bi kaj resnega počela. Če njima prištejemo še škodo, ki jo povzroča PreVirant dobimo hitro prjekcijo, kdaj bo potrebno zopet prodajati obveznice in se zadolževati po obrestni meri, kot jo ima danes siciljanska mafija.Kaže nam dobro, še bolje kot smo lahko pričakovli. Pravijo, da smo se uspešno zadolžili, čeprav sam ne vem kaj to natančno pomeni.

  • siesta 18:56 03.maj 2013.

    A bo spet javna uprava kriva? Kdaj boste dojel da je v gospodarstvu nekaj zelo narobe?

  • babi 17:10 03.maj 2013.

    Nhttp://www.svet24.si/2013/03/seznam-grehov-gasparja-gasparja-misicassne vidim manipulacije, ampak dejstvo, da bo denar delil goljuf....