Slovenija
60 ogledov

Kupuj slovensko, ohranjaj službe

Tekstilna industrija Reuters
Domače. Ta teden bodo na trgu prva oblačila z oznako Izdelek slovenske obrti. Uvoženo. Trg je po ukinitvi uvoznih kvot za izdelke iz Azije poplavljen z nekakovostnimi izdelki.

"Nikakor ne mislim, da bom zato prodala več; v prvi fazi ne pričakujem prav nobenega finančnega učinka. Gre predvsem za ozaveščanje potrošnikov, trkanje na njihov razum; naj se kupce informira, da je to domač izdelek, narejen s slovenskimi rokami in znanjem. Ljudje se vse premalo zavedajo, da s kupovanjem slovenskih izdelkov ohranjajo službe v Sloveniji. Če se bo ta krog zavrtel, imamo prihodnost," je prepričana Novogoričanka Darinka Marinič, lastnica butika s skoraj 40-letno tradicijo in prva imetnica blagovne znamke Izdelek slovenske obrti.

"Na trgu je zmeda kar se tiče tekstila, pa še posebej. Gostinci in kulinariki so se združili pod znamko Gostilna Slovenije, poudarja se pomen v Sloveniji pridelane hrane in podobno, samo tekstilci smo vsa ta leta nemočno opazovali poplavo ničvrednega tekstila na našem trgu, ki je praviloma delo otroških rok in izkoriščanja. V bistvu me še najbolj moti to novodobno suženjstvo. A to se bo počelo, dokler bomo po njihovih izdelkih povpraševali; potrošniki so tisti, ki morajo reči: 'Tega je dovolj!'," je prepričana.

Politična odločitev

"Kvote za uvoz tekstila so veljale do leta 2005, potem pa se je prek prehodnega obdobja omejevanje uvoza na naš trg končalo. Dejstvo je pač, da je Evropska unija članica Svetovne trgovinske organizacije in omejitev pri prostem pretoku blaga ne sme biti; takšna je politična odločitev," razlaga Breda Goršek, sekretarka z ministrstva za gospodarstvo.

Na ravni Evropske unije se sicer od leta 2008 beleži desetodstotna rast uvoza tekstilnih izdelkov. "Zdi se, da Slovenija nekoliko odstopa, saj smo samo leta 2012 zabeležili padec uvoza tekstilnih izdelkov, in sicer za kar sedem odstotkov, kar pa je verjetno posledica upada kupne moči pri nas," niza podatke Gorškova.

Tekstilna dejavnost je bila ena od prvih, ki se je soočila z globalizacijo trga, a kar dolgo je trajalo, da so se v okviru obrtno-podjetniške zbornice (OZS) poenotili in patentirali novo kolektivno blagovno znamko Izdelek slovenske obrti; prvi izdelki bodo z njo te dni označeni v novogoriškem butiku. Znamka označuje tekstilno blago, v celoti izdelano v Sloveniji. "Njen osnovni namen je, da bi potrošniki ločevali tekstilne izdelke slovenskih obrtnikov od tistih z Bližnjega vzhoda in Kitajske," pojasnjujejo v OZS.

Vsak poslovni subjekt, ki bo pridobil pravico do uporabe kolektivne znamke, bo označil svoje izdelke, bodisi z obešankami bodisi z nalepkami, ki jih bo dobil na OZS; ta je nosilec in lastnik blagovne znamke Izdelek slovenske obrti, ki je registrirana na Uradu RS za intelektualno lastnino.

Preberite tudi komentar: O spodnji majčki iz azbestnih vlaken

Komentarjev 9
  • wester62 16:45 14.april 2014.

    fajn je če kupuješ slovensko,a za to moraš imeti več denarja,ker so kar nekaj dražji od tujih. pa pomislite doma je narejeno pred pragom in je dražje od izdelkov ki potujejo tisoč kilometrov.to je narobe.še posebej ko ima večina naroda ...prikaži več malo denarja in izbirati mora med cenejšo robo ne pa domačo in dražjo.pravijo bolj kvalitetno.to čisto ne bo držalo,ker sem že nekajkrat naletel na poden.vsak naj odloča po svoji vesti in denarnici. naši bi morali cene spustiti vsaj za 40% in potem bi kupovali domače in še bi jim kar nekaj ostalo za v žep. ne bi pa hitro postali bogatuni.dokler bo pa tako stanje bom pač izbiral cenejšo blago in ne glede od kod je.

  • mirko 13:52 14.april 2014.

    Rešitev ni v zaprtosti do tujine, ampak se moramo prilagodit tuji konkurenci in z njo čim boljše tekmovat in dosegat čim boljše rezultate. To pa pomeni več in bolj kvalitetno delat na vseh področjih, z manjšim številom ljudi, še posebej ...prikaži več v javni upravi in politiki. To se pa imenuje "strukturne reforme", ki se jih pa v tej državi še dotaknili nismo. Potrebujemo Margaret Taecher in ne Alenko Bratovšek. Angležinja je rekla svojim državljanom " ponudim vam lahko samo trdo delo in solze" ne pa pufe !

  • JaneDoe 08:26 14.april 2014.

    No, jaz sem velik zagovornik podpiranja domačih proizvodov, ampak pričakujem za svoj denar potem tudi primerno ponudbo/ceno. Pri tekstilu pa žal tega ni. Kroji so zastareli, slabi in narejeni bolj za "mame", zato se mladi sploh ne spomnijo, da bi ...prikaži več pobrskali za slovensko ponudbo. Edina svetla točka se kaže pri oblikovalcih, ki se predstavljajo vsako leto na ljubljanskem tednu mode, a so te cene žal večini nedostopne. Mamica, ki zasluži 700 mesečno, si pač ne more pivoščiti t-shirta za 100 eur in ne hlač za 200. Država naj uredi razmere, da bomo ljudje dostojno živeli in imeli dostojne prihodke, pa bomo mnogi z veseljem kupovali tudi malo dražje slovenske izdelke še naprej.