Slovenija
70 ogledov

Kuštrin se odziva na pismo mladih zdravnikov

Konrad Kuštrin Boštjan Tacol
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin ne dvomi v navedbe v včerajšnjem pismu mladih zdravnikov, meni pa, da se opisano dogaja v UKC Maribor. Skupaj z zbornico bodo skušali mladim zdravnikom pomagati.

V sindikatu Fides so se danes odzvali na javno pismo mladih zdravnikov, ki so anonimno opozorili na razmere v katerih delajo, na odnos nadrejenih ter Fidesu očitali, da jih pušča ob strani.

Kot je povedal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, v vsebino pisma ne dvomijo, prišli pa so do spoznanja, da se kar opisujejo mladi zdravniki, najverjetneje dogaja na UKC Maribor.  "Skupaj z Zdravniško zbornico se bomo potrudili te mlade zdravnike sklicati, da povedo, kaj jih muči in kaj lahko naredimo za njih. Na ta dopis bi se moralo odzvati tudi vodstvo UKC Maribor," je dejal Kuštrin.

V sporazumu prednostna ureditev položaja mladih zdravnikov

Kot je pojasnil že včeraj, je ena od točk parafiranega sporazuma z vlado, prednostna ureditev položaja mladih zdravnikov in zobozdravnikov, ki je zdaj zelo slab, zlasti zaradi večletnega nenapredovanja. 

Od kod bodo vzeli 30 do 40 milijonov?

Na novinarski konferenci niso želeli komentirati obračunavanja med koalicijskimi partnerji glede tega, ali je imela ministrica Milojka Kolar Celarc mandat za podpis sporazuma s Fidesom. Prav tako niso želeli komentirati vprašanj kje se bo našlo dodatnih 30 do 40 milijonov evrov, kolikor je vreden sporazum, ki predvideva fleksibilno nagrajevanje zdravnikov.

slovenija 25.11.13, Tomaz Gantar, odstopna izjava, odstop ministra za zdravje, M | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Glede na to, da zavod za zdravstveno zavarovanje ocenjuje, da jih nima na razpolago, ministrstvo za finance pa trdi, da s tem nima nič, to pomeni zmanjševanje zdravstvenih programov," je danes po poročanju STA opozoril poslanec Desus Tomaž Gantar. To je po njegovih besedah nedopustno, saj naj bi bil namen dogovora tudi zmanjševanje čakalnih dob.

"Če so tako brez težave našli denar za banke in to veliko več, ga bodo tudi za zdravnike," je dejal Kuštrin. 

Cerar:  Jutri ne bomo odločali

Vlada ne more odločati o parafiranem sporazumu s sindikatom zdravnikov Fides, dokler se sindikati ne dogovorijo med sabo, je  dejal premier Miro Cerar, ki se je ostro odzval tudi na stališče koalicijski strank, ki nasprotujeta sporazumu med Kuštrinom in Kolar Celarčevo.

Po mnenju premierja bi lahko stališča SD in DeSUS pripeljala do nadaljevanja zdravniške stavke, in sicer "spet na račun bolnikov, kar bi bilo zelo slabo".

Ker do nesoglasij prihaja tudi med Fidesom in ostalimi sindikati, jim Cerar sporoča, da to sami razčistijo ter o tem obvestijo vlado. Ponovil je, da si vlada prizadeva za dialog z obema skupinama.

Glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je napovedal, da bo, če bo dogovor podpisan, to pomenilo konec pogajanj za javni sektor. "Smo na robu konflikta," je dejal Štrukelj in dodal, da bi takšen dogovor namreč pomenil, da smo v dveh različnih državah, ko eni odpravljajo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi pa si zvišujejo plače.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • kapibara 10:24 24.november 2016.

    takim zdravnikom je morala samo v primeru, zdravljenja bližnjih..

  • Papaja Popi 09:22 24.november 2016.

    http://siol.net/siol-plus/kolumne/zdravje-je-njihovo-najvecje-bogastvo-430117

  • Pepe007 07:46 24.november 2016.

    1. Tudi v gospodarstvu nimamo vsi samo 1300 € plače. 2. Nočem priti na obravnavo k zdravniku, ki ima samo 1300 € plače in je bil tisti v tednu na delovnem mestu prisoten več kot 50 ur. Me ne ...prikaži več briga, če je kaj delal ali ne. K sreči sem pri zdravniku samo na obveznih službenih pregledih. Zaenkrat.3. To ni problem FIDES-a, temveč predvsem problem ministrstva in vlade, ki sprejema zakone, da se specializacije izvajajo tako kot se.