Slovenija
7 ogledov

Lačni zaradi izumiranja čebel?

Zaradi primanjkljaja čebel se kmetijstvu slabo piše. Žurnal24 main
Živilska industrija v ZDA je zaradi skrivnostnega izumiranja čebel resno zaskrbljena. Izumrtje čebel bi pod vprašaj postavilo pridelavo hrane.

Po približnih ocenah  je v ZDA v letu 2007 zaradi skrivnostne bolezni izumrlo več milijard čebel, ali povedano drugače, kar ena četrtina vseh čebeljih družin. Tudi to leto se bo po predvidevanjih Ameriške organizacije za varstvo čebel neugodni trend nadaljeval. Ne samo strokovna, ampak tudi širša javnost ob tem nikakor nista ravnodušni.

Pomen čebel
Čebele so izrednega pomena za kmetijstvo, živilsko industrijo in s tem za celotno družbo. Skoraj vse kmetijske kulture, ki so tipične za ZDA pa tudi za Evropo, rabijo tujo oprašitev, da lahko potem razvijejo plod. Pri tem pa kar 80% teh oprašitev opravijo čebele. Torej, če ni čebel, ni plodov in ni hrane. Živilsko-predelovalna industrija v ZDA se je že zganila. Podjetje "Häagen-Dazs", ki proizvaja sladoledne izdelke, je recimo za znastvene preiskave obolevanja čebel prispevalo več stotisoč dolarjev. Pomanjkanje čebel bi lahko ogrozilo pridelavo surovin, ki jih rabi v proizvodnji.

Skrivnostno obolevanje
Strokovnjakom, ki proučujejo obolevanje čebel, dviga obrvi predvsem to, da najdejo mrtve čebele vedno precej daleč od njihovih matičnih kolonij. Zdi se, da ima vsaka strokovna skupina svojo teorijo o skrivnostnem izumiranju. Nekateri menijo, da so telekomunikacijski signali tisti, ki povzročajo izumiranje, saj naj bi čebele zaradi številnih signalov ne našle poti v matično kolonijo. Spet drugi trdijo, da je treba krivdo iskati v pretirani rabi pesticidov, insekticidov in podobnih škropiv v kmetijjstvu,

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.