Slovenija
29 ogledov

"Lahko, da letos davka na nepremičnine ne bo"

stanovanja Saša Despot
Do nadaljnjega davek na nepremičnine ne bo izterjen. Če bo v zakonu toliko protiustavnosti, da ga bo treba razveljaviti, se lahko zgodi, da davka v letošnjem letu še ne bo.

Potem ko je danes ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb, do končne odločitve ustavnega sodišča odločbe o davku na nepremičnine tako ne bodo smele biti izdane. "Do nadaljnjega davek na nepremičnine tako ne bo izmerjen ne izterjan. Tako zadržanje velja do dokončne odločitve ustavnega sodišče o tem, ali je zakon v celoti ali v izpodbijanih delih skladen z ustavo ali ne," je pojasnil pravnik Erik Kerševan.

Zadržanje izdajanja odločbe velja in bo veljalo brez časovne omejitve, dokler ustavni sodniki ne bodo odločili o glavni stvari, se pravi o sami ustavnosti zakona, oziroma dokler ne bi večina sodnikov takšnega zadržanja ukinila oziroma razveljavila. "To pomeni, da je za državljane izvrševanje tega zakona zaenkrat suspendirano in ga do dokončne odločitve ustavnega sodišča ni pričakovati."

Lahko se zgodi, da davka v 2014 še ne bo

Ker tako še ni znan datum, kdaj bo zakon pričel veljati, po navedbah Kerševana ni izključeno, da bi se davek odmeril za celotno leto 2014. "Seveda pa je vse odvisno od ustavnega sodišča. Če bo spoznalo, da je v zakonu toliko protiustavnosti, da se mora razveljaviti, potem v 2014 tega davka ne bo. V prihodnjih letih pa bo to odvisno od nadaljnjih odločitev zakonodajalca," je še pojasnil Kerševan.

Lokalne skupnosti lahko profitirajo

"Ta trenutek se lahko tako pripravlja izvajanje zakona, vendar do tiste faze, ko se ne morejo izdati odločbe. Končna odločitev naj bi bila tako znana 1. aprila," pa poudarja nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič in dodaja, da so bili argumenti za zadržanje izvajanja zakona vestni.

"Pri tem pa niso bili v igri samo interesi državljanov, temveč tudi lokalnih skupnosti. Občine so izkazale, da gre za resen dvom v ustavnost zakona ter ureditev sredstev med državo in lokalnih skupnosti. Lokalne skupnosti lahko na tej podlagi profitirajo oziroma dobijo zanje ugodnejšo rešitev, kar je pomembno tudi za občane. Težava je, da je nova ureditev zadržana, stara pa ne velja več. Ustavno sodišče poudarja, da je država obljubila, da bo občinam dala enaka sredstva kot v letu 2012. V teh nekaj mesecih je država tako zavezana, da da toliko sredstev kot v preteklosti," je še pojasnil Ribičič.

Komentarjev 2
  • zdrej 09:50 08.februar 2014.

    Ni mi jasno, kaj hočejo narediti s tem davkom. Pokrivati luknjo? Dejstvo je, da je država predebela. Namesto, da bi si pripravljala manjše obroke, še vedno veliko poje. In ker nima dovolj "hrane", jo mora nekje dobiti. Davek na nepremičnine ...prikaži večne bi moral biti nekaj takega, da je osnovno bivališče nekaj 10m2 totalno brez davka ter brez davka tudi gospodarska poslopja, kjer se izvaja dejavnost. Vse ostalo pa pač obdavčeno. Če je bilo vselejeno pred kratkim, se lahko pošlje detektiva. In potem, če se dobi, da tam ni bilo nikogar par dni, plačajo detektiva, kazen in davek za nazaj.

  • Marko Slovenia 01:51 08.februar 2014.

    lačni lačni lačni, politiki so lačni lačni lačni...