Slovenija
4315 ogledov

Lahko se kar pod nosom obrišete

Sneg Profimedia
Danes bo sprva oblačno.

Danes bo sprva oblačno, čez dan pa se bo predvsem na severu in vzhodu delno razjasnilo. Na Primorskem bo občasno lahko padla kakšna kaplja dežja. Predvsem v višje ležečih krajih bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, v severni Sloveniji okoli 3 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

V petek bo na Primorskem in Notranjskem oblačno ter večinoma suho. Drugod bo deloma jasno in dopoldne po nižinah megleno. Čez dan se bo ponekod krepil jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem od 4 do 9, najvišje dnevne od 7 do 12, v severni Sloveniji okoli 5 stopinj Celzija.

Zdaj je jasno, belega božiča letos žal ne bo

Nad jugozahodno in jugovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka. Vremenske motnje se ob močnih zahodnih vetrovih pomikajo čez Evropo proti vzhodu severno od Alp. Od zahoda doteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak.

V soboto in nedeljo se vreme ne bo kaj dosti spremenilo. Razmeroma toplo bo. V ponedeljek bo na severovzhodu Slovenije prevladovalo delno jasno vreme z nekaj megle, drugod pa bo večinoma oblačno. Predvsem na zahodu in jugu države bo občasno rosilo ali rahlo deževalo.

Do torka bo prevladoval razmeroma topel in vlažen zahodni zračni tok. Manjša vremenska motnja nas bo prešla predvidoma v noči na torek. Nato se bo do sobote nadaljevalo suho vreme brez večjih temperaturnih sprememb.

Vreme. | Avtor: Arso Arso

Razmere v višjih legah

Po daljšem obdobju brez padavin se je snežna odeja sesedla in ponekod ojužila, predvsem v sredogorju in v nižjih hribih pa se je stalila. Odjuga je bila izrazitejša v južnih gorstvih in hribovjih, ki so bili pod vplivom vlažne in tople oblačnosti ter jugozahodnega vetra.

V sredogorju je sneg marsikje dobro predelan in razmeroma stabilen, snežna odeja je mokra, ponekod je vrhnja plast zamrznila. V visokogorju se še vedno najdejo področja manj preobraženega snega, zaradi segrevanja in ohlajanja snežne odeje je ponekod nastala skorja in bolj pomrznjena področja. Veliko zametov je na različno orientiranih pobočjih, vetru izpostavljene lege pa so precej spihane. Višina snežne odeje je precej neizenačena. Strma pobočja so se ponekod splazila in na njih snega skoraj ni, nižje ležeče planote pa so lahko zasnežene.

Nevarnost snežnih plazov je nad 1800 metri zmerna, 2. stopnje, nižje pa je majhna, 1. stopnje. Nevarna so mesta z napihanim snegom na strmih pobočjih, kjer so možni spontani plazovi. Z nižanjem nadmorske višine se nevarnost snežnih plazov hitro zmanjšuje.

Danes bo v večjem delu naših gora delno jasno z občasno povečano srednjo oblačnostjo. Nizka oblačnost bo vztrajala južneje od grebena Bohinjskih gorah in ponekod v zahodnih Julijcih, visokogorje pa bo nad to oblačnostjo. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Razmeroma toplo bo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 3, na 2500 m okoli -1 stopinje Celzija.

Jutri bo v sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp oblačno in megleno, višje pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, baza oblakov bo nad vrhovi. Pihal bo večinoma zmeren veter zahodnih smeri. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrih okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 stopinj Celzija. Tudi ob koncu tedna bo suho in razmeroma toplo. Zahodna do jugozahodna situacija bo vztrajala. Več jasnine bo v visokogorju in v gorstvih na severu.

dezurni@styria-media.si

Zima Napoved Slovenija Vreme: Vsako upanje je pokopano
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.