Slovenija
46423 ogledov

Lahko se zgodi, da boste dobili še to položnico

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Mala podjetja bodo morala enkrat letno poravnati nadomestilo za avtorske pravice iz naslova fotokopiranja.

SAZOR GIZ k. o. je v teh dneh k podpisu licenčne pogodbe pozval tudi mala podjetja, ki so v skladu z veljavno zakonodajo dolžna plačevati avtorski honorar iz naslova fotokopiranja del s področja literature, znanosti in publicistike. Podjetja, ki so zavezanci, bodo honorat plačevala letno po vnaprej določenih tarifah. Samostojni podjetniki (en zaposlen) bodo plačali 4 evre, podjetja z desetimi zaposlenimi pa 12 evrov na leto. Sredstva zbrana iz tega naslova bodo razdeljena upravičenim imetnikom avtorskh pravic. 

Zavezanci bodo honorar plačevali letno po vnaprej določenih tarifah, ki znašajo za samostojne podjetnike (en zaposleni) 4 evre, za podjetja z desetimi zaposlenimi pa 12 evrov na leto. Zbrana sredstva bo SAZOR GIZ k. o. vsako leto razdelil upravičenim imetnikom avtorske pravice. S podpisom pogodbe in plačevanjem avtorskega honorarja bodo podjetja omenjena besedila kopirala legalno. 

"S podpisom sporazuma se slovenska podjetja usklajujejo z zakonodajo, saj so doslej varovana dela reproducirala brez dovoljenja imetnikov pravic. Zato je še toliko bolj pomembno, da ga vsako podjetje, ki ga zavezuje sporazum (torej poseduje napravo, ki omogoča reprografijo), čim prej sprejme in s tem pokaže, da se zaveda pomena znanja in pomena avtorskega dela, bodisi novinarskega bodisi znanstvenega ali literarnega. Sklepanje tovrstnih sporazumov pomeni ureditev statusa pravic, ki jih imajo avtorji v skladu z mednarodno in nacionalno zakonodajo že desetletja," pravi Luka Novak, član poslovodstva SAZOR GIZ k. o..

Zavezanci so po sporazumu razvrščeni v tri tarifne razrede glede na število zaposlenih in njihovo izobrazbeno strukturo, znotraj katerih je določena višina avtorskega honorarja. Najnižji letni prispevek za mikropodjetja z enim zaposlenim znaša 4 evre, z do desetimi zaposlenimi 12 evrov, najvišji za velika podjetja pa znašajo od 273 do 1.365 evrov.

Nekatera večja podjetja so poziv k podpisu licenčne pogodbe začela prejemati že v začetku tega leta. Po podatkih Sazorja naj bi bilo v Sloveniji sicer okoli 40 tisoč podjetij, ki so zavezanci po tem sporazumu, pri čemer so velika podjetja licenčno pogodbo že podpisala v velikem številu. 

Kaj pa, če ne fotokopirate?

Tudi v tem primeru pa obstajajo izjeme. "Zavezanci po tem sporazumu pa niso pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki, ki z lastnoročno podpisano izjavo, podano pod materialno in kazensko odgovornostjo, dokazujejo, da ne posedujejo ali najemajo naprave, ki omogoča fotokopiranje oziroma ne naročajo storitve fotokopiranja pri zunanjih izvajalcih. Resničnost navedene izjave lahko SAZOR GIZ k. o. preverja," pojasnjujejo. "Skupni sporazum pa v skladu s prakso razvitih evropskih držav ne predvideva izključitve od obveznosti plačila avtorskega honorarja zgolj z izjavo podjetja, da ne fotokopira avtorskih del, čeprav poseduje fotokopirni stroj ali fotokopiranje naroča pri tretji osebi."   

Lani je Sazor med imetnike avtorskih pravic razdelil 524.279 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.