Slovenija
22 ogledov

Lahko vas oglobijo za 200 do 600 evrov

Požar v Texasu Žurnal24 main
"Požarna ogroženost pomeni, da se požari lažje razširjajo in pride lahko do požarov večjih razsežnosti," pojasnjuje dežurni meteorolog Jure Cedilnik.

Uprava RS za reševanje in zaščito je razglasila požarno ogroženost naravnega okolja, zato po Sloveniji na območjih brez snežne odeje, zlasti pa v submediteranskem delu države, odsvetujejo uporabo odprtega ognja oziroma kurjenje na prostem, posebej ob vetrovnem vremenu.

"Požarna ogroženost pomeni, da se požari lažje razširjajo in lahko pride do požarov večjih razsežnosti. Ko je suho – ko na primer vlaki pri zaviranju ustvarijo iskro in se kje vname. Enkrat so ogenj zanetile saje muzejskega vlaka, a največji problem so ljudje, ki kurijo v naravi odpadno drevje," je za zurnal24.si pojasnil dežurni meteorolog Jure Cedilnik.

 

Pretekli konec tedna devet požarov

Policisti s Policijske uprave Novo mesto so bili pretekli konec tedna na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju obveščeni o devetih travniških požarih. Najpogosteje je šlo za primere, ko so občani čistili travniške površine in požigali podrast in grmičevje, ogenj pa se je zaradi vetra nekontrolirano širil in v nekaj primerih ogrožal okolico. "Sicer je zima in se nam zdi nenavadno, da je v tem času razglašena požarna ogroženost, sicer značilnejša za poletje, a solidnih padavin od oktobra lani praktično ni bilo, posledično je bolj suho, zrak je bolj suh in tudi rastje. Tudi zgornja plast zemlje je zelo suha in kombinacija vseh dejavnikov potem lahko privede do večjih požarov," je opozoril Cedilnik.

 

Veliko ogroženost razglasili Ajdovščina, Tolmin, Kanal in Nova Gorica

Občina Ajdovščina je veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila 27. februarja 2012, enako sta 1. marca 2012 razglasili tudi občini Tolmin in Kanal, 5. marca 2012 pa še Mestna občina Nova Gorica. V teh občinah je tako do preklica v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.