Slovenija
83 ogledov

Lahovnik: "Za Telekom ne vidim dobre prihodnosti"

matej lahovnik Žurnal24 main
Umik investitorja v primeu prodaje Telekoma ni nič kaj dober znak, pravi ekonomist in nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, ki dodaja, da bi to lahko pomenilo tudi manj zanimanja pri drugih prodajah državnih podjetji.

Umik Cinvena je pričakovan zaključek, pritrjuje tudi ekonomist Matej Lahovnik, ki dodaja, da predvsem zato, ker je bilo s prodajo Telekoma toliko političnih zapletov, da so vsi resni investitorji že pred Cinvenom odstopili od ponudbe za nakup. Britanski sklad je bil tudi edini kupec, ki se je letos oddal ponudbo za nakup 72,75-odsotnega deleža.

"Tako ali tako pa je tudi britanski The Economist pred tedni investitorjem priporočal, naj se raje izogibajo Slovenije kot možne destinacije za vlaganja, predvsem zaradi različnih političnih zapletov in neprivlačnega poslovnega okolja," je jasen Lahovnik, ki umik potencialnega kupca, vidi kot še en vrh v tragikomediji prodaje Telekoma. Zapleti pri tem prodajnem postopku, pa naj ne bi prinašali tudi nič dobrega za načrtovane postopke prodaje preostalih državnih deležev.

Težave pri naslednjih prodajah?

"Proces prodaje in zapleti so odmevali tudi pri različnih mednarodnih vlagateljih. Treba se je zavedati, da že odločitev za sodelovanje pri morebitnem nakupu državnega podjetja veliko stane, tako v smislu angažiranja svetovalcev kot tudi časa. Tako obstaja nevarnost, da bo v prihodnosti – ob naslednjih prodajah podjetji, ki so načrtovane – zaradi te neuspele prodaje manj interesa, ker bodo investitorji v dvomih, ali mislimo resno ali bo zopet prišlo do raznih političnih igric, ki bodo preprečile prodajo. To pa pomeni, da bo pri naslednjih prodajah manj interesa, manjša konkurenca pa pomeni nižje prodajne cene."

"Za Telekom ne vidim dobre prihodnosti"

Dolgotrajna prodaja in spori okoli nje pa so oslabili tudi konkurenčni položaj Telekoma, navaja Lahovnik, ki podjetju ne napoveduje optimistčne prihodnosti: "Telekom mislim, da bo imel v prihodnosti kar nekaj težav, tako zaradi konkurence kot tudi pogojev poslovanja, saj se leta 2017 odpravlja zaračunavanje mednarodnega gostovanja."

Nekdanji gospodarski minister pa priložnosti ne vidi niti v takojšnji novi prodaji, saj pravi, da je bila "ta priložnost že zamujena“. "Težko je tudi reči kaj je slabše, da bi zopet začeli nek postopek prodaje na silo ali da Telekom še naprej ostaja v državni lasti in na ta način neke vrste politična igračka za slovenske vladajoče stranke. Za Telekom ne vidim dobre prihodnosti, ne glede na to kaj se bo dogajalo." 

Komentarjev 11
  • stilist 09:08 05.avgust 2015.

    Noben politik nima obraza, samo globoke žepe!

  • Tupamaros 08:14 05.avgust 2015.

    Wow kakšne neuporabne flance. Bil je minister za gospodarstvo in sedaj komentira brez sramu.

  • primc 07:45 05.avgust 2015.

    Lahkovnik, goreče si zagovarjal tudi projekt TEŠ 6, pa vidiš kam nas je to pripeljalo....Kredibilnost = 0.