Slovenija
2 ogledov

Lani 10 mrtvih zaradi trkov z vlakom

V tragični nesreči avgusta lani sta na nezaščitenem prehodu v občini Pesnica umr Žurnal24 main
V zadnjih 16 letih v prometnih nesrečah na železniških prehodih v Sloveniji umrlo 147 oseb. Samo lani 10 smrtnih žrtev.

"Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je povezana predvsem z neupoštevanjem prometnih pravil in v nekaterih primerih z nizko kulturo in predrznostjo udeležencev v cestnem prometu," je na današnji okrogli mizi poudaril Robert Strah, strokovni sodelavec Agencije za varnost v prometu (AVP).

Dodaja, da je upoštevanje prometne signalizacije najučinkovitejši ukrep "vsakega posameznika pri prečkanju nivojskih prehodov ceste čez železniško progo". Nivojski prehod pomeni prehod, kjer se cesta in železnica sekata na isti višini, torej cesta ni dvignjena ali izkopana pod železnico.

Povprečno devet, lani 10 žrtev
Kot so povedali na tiskovni konferenci, je v zadnjih 16 letih na presekih ceste z železnico umrlo 147 ljudi, v povprečju devet na leto. Lani je bilo nesreč sicer manj kot prejšnja leta; življenje je izgubilo 10 ljudi.

V okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa so danes sodelujoči predstavili načrt preventivne akcije za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo. Njen slogan se glasi "Ustavite se. Vlak se ne more."

Napovedali so zmanjšanje števila nivojskih prehodov, ureditev novih zapornic, vzgojo prometnih udeležencev in povečan nadzor nad prometom.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.