Slovenija
23 ogledov

Lani 2,9-odstotna gospodarska rast

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
BDP je v tekočih cenah znašala 38,5 milijarde evrov.

BDP v tekočih cenah je v letu znašal 38,5 milijarde evrov, kar je nominalno za 3,3 odstotka več kot v letu 2014. Realno se je BDP povečal za 2,9 odstotka.

Pozitiven trend rasti gospodarske aktivnosti se je v zadnjem četrtletju lani zaradi večjega domačega povpraševanja okrepil. Domače trošenje se je povečalo za 3,7 odstotka.

Zasebno trošenje gospodinjstev nadalje ugodno vpliva na gospodarsko aktivnost v Sloveniji. V četrtem četrtletju se je povečalo za 2,6 odstotka. Domača gospodinjstva so več sredstev namenila za nakupe vseh vrst dobrin. Trošenje trajnih dobrin se je povečalo za 8,1 odstotka, trošenje drugih dobrin pa za 1,8 odstotka. Končni izdatki države so se povečali za 3 odstotke. 

Bruto investicije so se povečale za 8,1 odstotka, investicije v gradbene objekte pa so se zmanjšale tretje četrtletje zapored, tokrat za 3,7 odstotka. Najvišja je bila rast investicij v transportno opremo (za 18,6 odstotka). 

Izvoz še raste, a počasneje

Zunanje povpraševanje je tudi v četrtem četrtletju 2015 pozitivno vplivalo na gospodarsko rast. Tokrat se je izvoz okrepil za 3,3 odstotka. Izvoz blaga se je povečal za 2,9 odstotka, izvoz storitev pa za 5,1 odstotka. Uvoz se povečal za 3,9 odstotka. Uvoz blaga se je povečal za 4,6 odstotka, uvoz storitev pa se je zmanjšal za 0,4 odstotka.

Tokrat je uvoz rastel hitreje kot izvoz, posledično je saldo zunanje trgovine negativno prispeval h gospodarski rasti 0,1 odstotne točke. 

Dodana vrednost celotnega gospodarstva se je okrepila za 3,5 odstotka.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:42 28.februar 2016.

    V Deželi regratovih luč ,kjer žive srečni ljudje ob krompirju in zeljju in imajo najvišjo stopnjo korupcije na prebivalca v EU !