Slovenija
2263 ogledov

Lani je umrlo kar 32 ljudi, policija gre zato v akcijo

policija nadzor
1/2
Profimedia
Policija bo ta teden po vsej državi poostreno nadzirala hitrost voznikov v okviru preventivne akcije Hitrost. Opozarja, da je neprilagojena hitrost na slovenskih cestah še vedno najbolj pogost vzrok za najhujše prometne nesreče. Zaradi neprilagojene hitrosti je lani umrlo 32 ljudi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Policija bo nadzor nad hitrostjo voznikov zaostrila 19. aprila, ko bo v vseh članicah EU potekala akcija nadzora nad hitrostjo voznikov, ki jo koordinira Evropska mreža prometnih policij (Roadpol). Policija bo dan pred tem objavila lokacije poostrenih nadzorov hitrosti.

Z akcijo želijo pri voznikih doseči predvsem, da bi vozili po predpisih. "Z umirjeno vožnjo, prilagojeno razmeram in omejitvam, namreč vozniki zelo pripomorejo k varnejšim cestam," so poudarili. "Pravila v cestnem prometu obstajajo z razlogom. Če bi jih bolj upoštevali, bi bilo bistveno manj nesreč," so izpostavili.

Po podatkih policije je bilo letos do 10. aprila zaradi neprilagojene hitrosti 795 prometnih nesreč, v katerih so štirje ljudje umrli, 58 oseb je bilo hudo ranjenih, 348 pa lahko telesno poškodovanih.

policija Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Policija je še sporočila, da je v pomladnih mesecih zaradi toplejšega vremena na cestah več udeležencev. Večina takrat začne voziti nekoliko hitreje, kar še posebno velja za voznike motornih koles in mopedov.

Opozorili so, da so ceste od zime še poškodovane in neočiščene, lepo vreme in višje temperature pa ustvarjajo občutek dobrih voznih razmer, kar velikokrat vpliva na višjo hitrost. "Vozite previdno, hitrost vožnje pa vselej prilagodite omejitvam, svojim voznim sposobnostim in razmeram na cesti," so pozvali voznike.

Komentarjev 14
  • rokobert 11:27 15.april 2024.

    Še nihče ni umrl zaradi hitrosti...zavore in glava...problem je samo,če se ti ne rata pravočasno ustaviti... Malo za hec in malo za res😂 Drugače pa...objestnežev je vse več...BMW ipd... Sam dokaj aktivno in živahno vozim...nikoli ne cincam...za mano nikoli ni ...prikaži veči zastojev,in se zgodi da kdaj peljem 5-10km/h nad omejitvijo...po moje takšni niso problem,in se mi zdi brezveze takšne kaznovati. Druga pesem je pa kakšen ki pri omejitvi v naselju 50-60 poka z 100-120km/k...sam takih nikoli....saj vemo..

  • Idioti 09:40 15.april 2024.

    Kdaj bo red na cestah v SLO . Takrat , ko bo prijava občana ali voznika veljala kot uradno dejanje enakovredno observaciji policista ali redarja. Tako je v Švici in imajo absoluten mir na cestah ,naseljih , pred bloki in v njih !

  • Idioti 09:34 15.april 2024.

    PP Center Prometna policija. Če niste v stanju delati red- kasirati, da vam drugi ploskajo- pred Delavskim domom, zavijanje s Celovške na Tivolsko od 14-17 h , povejte, da grem k ZOKIJU vložiti prošnjo za koncesijo na tem križišču! Kva ...prikaži več vi v Centru sploh delate, ko je edina točka kjer bi se najprej morali nahajati ravno ta !!! , druga je pa Šmartinka -Topniška , tretja ba Bavarc. Če vas tu ni, ste NEPOTREBNI v Centru! In ne stati ampak BLOK V ROKE IN KASIRAJTE . Čl. 45 120 € kazni a vam je to mal