Slovenija
37 ogledov

Lastnica: "Čakam, da se bodo prestrašili"

border collie Facebook
Društvo za zaščito živali Bela krajina je na svojem Facebook profilu objavilo sporočilo, da so začeli sistematično zbirati podatke o domnevnih ugrabitvah živali. Medtem lastnica borderske ovčarke upa, da se bodo tisti, ki so psičko ukradli, prestrašili in jo vrnili.

"Vse, ki se vam je v preteklosti zgodilo, da so vam proti vaši volji odvzeli psa oz. vam ga odtujili, prosimo, če se nam lahko javite na zasebno sporočilo ali pokličete 040 984 550. Potrebujemo informacije, kdaj se vam je to zgodilo, podatek o tem ali ste podali prijavo na policijo, ali ste psa dobili nazaj in kako ste ukrepali,“ javnost k sodelovanju poziva društvo za zaščito živali Bela Krajina.

Na območju Bele krajine se sicer širijo informacije o različnih poskusih ugrabitve psov. "Po neuradnih informacijah, naj bi nepridipravi isti dan, ko je izginila breja borderska ovčarka, poskušali odtujiti še enega psa. Menda je bil prevelik in ga niso mogli naložiti v avto,“ je za Žurnal24 povedala predsednica društva Ana Kukič.

Poskuse ugrabitve sicer povezujejo z belim kombijem. "Prosimo, pazite na svoje živali, morebitna opažanja pa sporočite pristojnim službam,“ so že pred dnevi že posvarili lastnike psov.

Kukičeva je za nas sicer še pojasnila, da se kradljivci v preteklosti niso spravljali le na pasemske pse, ampak predvsem na manjše pasme in tudi mačke. Veliko živali so pozneje našli v romskem naselju. "Zgodilo se je tudi, da je veterinar na veterini opazil, da je pes v rokah napačnega lastnika, ki je sicer kljub temu trdil, da je njegov,“ je še izjavila Kukičeva in dodala, da policija v teh primerih dostikrat ne ukrepa. "Policija pravi, da ne more ukrepati, ker nimajo dokazov, ker gre samo za sklepanja. Ljudje tako sami hodijo od vrat do vrat in zbirajo informacije. Velikokrat se zgodi, da se Romi začnejo med sabo izdajati.“

Komentatorji na Facebooku celo trdijo, da so tatovi od njih za ukradenega psa zahtevali odkupnino. Teh primerov naj bi bilo v okolici Semiča več.

Lastnica breje ovčarke upa, da jo bodo izpustili

Lastnica pogrešane borderske ovčarke Veronika se je medtem s policijo odpravila v romsko naselje, a psa niso našli. "Dobila sem informacijo, da jo imajo v hišo, a policija v hišo brez neposrednega dokaza ne more. Ne glede na to, da sumimo specifično hišo in družino,“ je za Žurnal24 povedala in dodala, da naj bi po neuradnih informacijah Romi začeli vračati ukradene pse.

"Pomembno je, da jo najdemo, saj je tik pred kotitvijo. Težko naredimo še kaj več. Čakam, da se bodo prestrašili in jo izpustili. S takšno medijsko izpostavljenostjo je ne morejo unovčiti. Največja verjetnost je, da mi jo bodo pripeljali nazaj,“ pravi Veronika, ki je k osumljencem odšla tudi sama. "Imamo še psa iste pasme. Z njim sem šla na sprehod okoli hiš. Na njegov lajež bi se psička oglasila in on bi jo zagotovo zavohal, a so vsi pritekli iz hiše in preusmerili njegovo pozornost.“

Veronika je za naš portal tudi razkrila, da so trije moški, menda gre za Rome, na isti dan z belim kombijem vdrli k njenim sosedom. "To ne more biti naključje,“ pravi zaskrbljena lastnica.

Komentarjev 3
  • antitrust 18:03 14.februar 2015.

    Malo ogrižene, ampak zdrave.

  • 4krogci 16:09 14.februar 2015.

    v zavetiscu bo z cipom pisanim na roma in bodo takoj cudno gledal. Bolše ob cesti enga spuscenga psa pobrat in nikome nista

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:37 14.februar 2015.

    imaš polno psov preveč v raznih zavetiščih ki čakajo na nove lastnike. pa veterinarje ki pravjo da je fajn sterelizirat pse. psov je načeloma preveč. ampak po drug stran pa romi rajš kradejo k da bi šli posvojit v zavetišče ...prikaži večče kkšnga psa.... ne razumem tega