Slovenija
152 ogledov

Lastnik znamke Ray Ban v Sloveniji v strožji nadzor

Nevarna očala, ponaredki PU Maribor
Družba Luxottica Group, lastnica blagovne znamke Ray Ban, s kampanjo potrošnike zadnje leto opozarja na prodajo ponaredkov očal, po nedavnem odkritju prodaje ponaredkov očal v Sloveniji pa bo tudi pri nas poostrila nadzor.

Družba Luxottica Group je s kampanjo zoper prodajo ponaredkov njihovih očal po vsem svetu začela lani, za poostritev nadzora v Sloveniji pa so se odločili po nedavnem odkritju mariborskih kriminalistov, ki so sporočili, da je neimenovana družba preko spletne prodaje ponarejenih sončnih očal preslepila 1800 kupcev.

Lastnik blagovne znamke Ray Ban pa opozarja, da so materiali, iz katerih so izdelana ponarejena očala, iz neznanega in nepreverjenega izvora ter lahko vsebujejo snovi, ki so škodljive zdravju. "Zato je ob nakupu sončnih in korekcijskih očal potrebno biti še posebej pazljiv, ali gre za originalni izdelek ali ponaredek," so sporočili iz družbe.

Če so očala znatno cenejša, so najbrž ponaredek

V prvi polovici lanskega leta je bilo ustanovljenih 1714 nezakonitih spletnih strani, ki prodajajo ponarejena sončna očala, kar na letni ravni predstavlja 39,6-odstotno rast. V enakem obdobju je bilo zaprtih 1339 nezakonitih spletnih strani, kar je 146 odstotkov več kot leto poprej.

"Prvi uspehi odprave nezakonitih spletnih strani so torej že vidni," poudarjajo v družbi. Slovenske potrošnike pa naprošajo, da se o avtentičnosti očal pozanimajo na pooblaščenih prodajnih mestih.

Policijska uprava Maribor je pred dvema tednoma namreč opozorila, da je pravna oseba na spletni strani www.rayban-outlet.com oglaševala prodajo originalnih sončnih očal pod blagovno zanamko Ray Ban tudi po 70 odstotkov nižjih cenah. Policisti so ugotovili, da so očala ponarejena in da prepuščajo 66 odstotkov UV žarkov.

Poslovanje je potekalo izključno preko poštnih nakaznic, družba pa je preslepila skoraj 1800 kupcev z območja celotne Slovenije, pridobila pa si je protipravno premoženjsko korist v višini skoraj 78.000 evrov.

Komentarjev 1
  • JohnSmith30699 17:34 07.april 2015.

    noja, dvomim da so kogarkoli "pretentali". Verjetno se je kar vsak zavedal , da kupuje ponaredek, saj je pomemben le izgled!Drugače je pa Zveza potrošnikov ne dolgo nazaj testirala očala, tudi tista najbolj čip iz stojnic in so ugotovili, ...prikaži več da prav VSE nudijo ustrezno zaščito pred UV žarki! In da tukaj ni razlike. Verjetno je pa kar velika razlika v optični nevtralnosti sončnih očalih in je pri poceni ponaredkih verjetno veliko popačenja in lahko zaradi tega boli glava po nekaj časa nošenja.