Slovenija
7832 ogledov

Lastniki želijo podatke, a do njih ne morejo

nepremičnine Profimedia
Dokler velja zamik javnega izkazovanja, lastniki nepremičnin ne morejo do podatkov o novih vrednostih.

Aprila lani bi morali biti lastniki nepremičnin v Sloveniji obveščeni o pripisu novih vrednosti nepremičninam, a zaradi epidemije do tega ni prišlo. Rok je bil prestavljen na 1. januar 2021, a se je skladno s petim protikoronskim paketom oz. Zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) ponovno zamaknil. 

Kdaj bodo nove vrednosti nepremičninam pripisane, v tem trenutku ni jasno, glede na 30. člen PKP5 bi lahko prišlo tudi do dvoletnega zamika, je razvidno iz podatkov na Portalu množičnega vrednotenja. Pogoj za začetek javnega izkazovanja posodobljenih vrednosti nepremičnin ter pošiljanje potrdil o vrednostih lastnikom nepremičnin je namreč nova uredba o modelih, ki jo mora sprejeti vlada. "Pred sprejemom uredbe o določitvi modelov je potrebna izvedba vseh z zakonom predpisanih postopkov, kar pomeni, da bodo potrebne določene prilagoditve modelov, preden se bodo potrdila pošiljala lastnikom nepremičnin," pravijo na Geodetski upravi RS. 

Geodetska uprava je skladno z Zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN - 1) izvedla vse z zakonom predpisane postopke za uveljavitev novih modelov vrednotenja, ki odražajo stanje trga nepremičnin na dan 1.1. 2020. Pripisane so bile nove vrednosti po novih modelih vrednotenja v novo evidenco vrednotenja, kot to določa vladna Uredba o določitvi modelov vrednotenja. "Nove vrednosti vseh 6,5 milijona nepremičnin se dnevno vodijo in vzdržujejo v Evidenci vrednotenja, vendar v skladu s prej navedenim ZZUOOP niso dostopne javnosti oziroma se tudi ne smejo javno uporabljati," pojasnjuje geodetska uprava.

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

Interes lastnikov je velik

To pomeni, da lastniki ne morejo priti do informacij o tem, koliko so trenutno vredne njihove nepremičnine. V okviru sistema odprtih podatkov geodetska uprava uporabnikom zagotavlja vpogled v izračunane posplošene vrednosti nepremičnin na dan 31. marec 2020. "'Stari' modeli vrednotenja, ki so danes na voljo javnosti, so v praksi neuporabni, saj ne odražajo dejanskega stanja na trgu nepremičnin, ampak odražajo stanje podatkov o nepremičninah na dan 31. 3. 2020 in se ne posodabljajo," opozarjajo na geodetski upravi. 

Podatki o vrednosti nepremičnin so potrebni v različnih postopkih. "Na Geodetski upravi ugotavljamo velik interes lastnikov nepremičnin po pridobitvi podatkov o novih vrednostih, ker jih potrebujejo v različnih postopkih (npr. v postopkih dedovanja, notarji, poslovne banke v procesih kreditiranja, Sklad kmetijskih zemljišč v procesih upravljanja s kmetijskimi zemljišči ipd.). Dokler velja prej naveden zamik javnega izkazovanja dostop do teh podatkov žal ni mogoč in so na voljo zgolj podatki o vrednostih nepremičnin na dan 31. 3. 2020." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez_53 13:04 05.april 2021.

    Glavno, da ima vlada čas zamenjevati dobre kadre s svojimi "dobrimi"! Glavno, da imajo čas za twitanje, prepiranje doma in v tujini! Ni pomembno, če ne opravljajo svojega dela, saj oni so nad zakoni!!! KAKO DOLGO ŠE???