Slovenija
5 ogledov

Lažji začetek študija

Studentje bobo Žurnal24 main
Infoteden je za nekatere bodoče študente še zadnji korak pred končno izbiro študijske poti.

˝Kakšne so cene stanovanj za študente, kakšna je prehrana, kako je poskrbljeno za obštudijske dejavnosti na fakulteti in za prevoze študentov, to je tisto, kar bodoče študente najbolj zanima,˝ pravi Franci Judež, vodja projekta Infoteden, ki ga Društvo novomeških študentov (DNŠ) prireja že sedmo leto zapored, njegov namen pa je jasen: dijakom zaključnih letnikov sproščeno, s klepetom ob kavi približati študijske programe in študentsko življenje.

Odločitev ni lahka

© grafika Žurnal24

 
˝Moja prva izbira pri prijavi na fakultete je strojništvo. Toda ne v Ljubljani, pač pa v Mariboru, saj mi je mesto bolj všeč,˝ pripoveduje bodoči študent Marko Plut in dodaja: ˝Štajerska prestolnica mi je bila doslej bližje zaradi smučišča na Pohorju in lepih kotičkov ob Dravi. Kot bodoči študent pa me zanima, kako je s cenami stanovanj v Mariboru, kako je poskrbljeno za študentsko prehrano pa tudi za zabavo.˝ Tudi vprašanja drugih dijakov zaključnih letnikov so podobna, priznavajo prireditelji.

Vztrajnost posebna vrlina
Mnogi študenti, ki poskušajo dati svojim mlajšim kolegom kar največ informacij in jim olajšati začetek študijske poti, se ob vprašanju, ali bi si danes izbrali enako smer študija, na kratko zamislijo, potem pa večinoma pritrdijo. ˝Tudi meni je Infoteden veliko pomagal pri izbiri študija, čeprav sem veliko informacij dobil že prej na informativnih dnevih,˝ pravi Mitja Sočič , študent četrtega letnika sociologije kulture in zgodovine na fi lozofski fakulteti. ˝Priznam, jaz sem se odločil bolj na hitro in imel veliko srečo, da sem zadel pravo smer. Najprej sem imel v mislih študij prava, na Infotednu pa sem se navdušil za sociologijo kulture in zgodovino. Tistim, ki se morda vpišejo na eno fakulteto, potem pa ugotovijo, da jih ta smer študija pravzaprav ne zanima, pa svetujem, da preden se izpišejo ali študijm celo obesijo na klin, raje obiščejo katerega od predavanj na drugi fakulteti, da vidijo, ali bi jih morda zanimala kakšna druga smer oziroma vrsta študija,˝ pravi Sočič in še dodaja, da sta tako kot pri vsaki stvari pomembna vztrajnost in samozaupanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.