Slovenija
30 ogledov

Lažnivi sodnici lahko odvzamejo sodniško funkcijo

sodišče Profimedias
Disciplinski ukrep zoper sodnico, predsednico sodišča, ki se je policistom predstavila z lažnim imenom. Popisovali so goste lokala, ki je delal preko delovnega časa in preglasno vrtel glasbo.

Predsednico okrajnega sodišča v Murski Soboti Darinko Pušenjak čaka disciplinski postopek, ker se je policistom predstavila z lažnim imenom. Murskosoboško okrajno sodišče je organizacijska enota okrožnega, katerega predsednik Branko Palatin poudarja, da ravnanje Pušenjakove predstavlja kršitev kodeksa sodniške etike. "Sodnik mora tudi v zasebnem življenju upoštevati načela kodeksa sodniške etike ravnati tako, da ne prihaja v nasprotje s poklicnimi dolžnostmi ali z  ugledom in dostojanstvom sodniškega poklica. Izogibati se torej mora vsakemu neprimernemu vedenju in ravnanju, in sicer ne le tistemu, ki je v nasprotju z zakonom." Palatin dodaja, da bo v zvezi z ravnanjem Pušenjakove podal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico.

Disciplinsko sodišče lahko predsednici murskosoboškega okrožnega sodišča, ki se je policistom predstavila z lažnim imenom, izreče pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali celo prenehanje sodniške funkcije.

V zvezi z tem primerom lahko ukrepa tudi sodni svet, ki pa nam je za zdaj odgovoril le, da z dogodkom še niso bili seznanjeni in da ga zato tudi še ne morejo ukrepati. Kdaj bo disciplinsko sodišče odločalo o ukrepu zoper Pušenjakovo, pa še ni znano.

Komentarjev 2
  • jaki 13:13 22.september 2014.

    "...jaz bi zahteval odvetnika..." , da se nauš usrou!

  • Tupamaros 12:41 22.september 2014.

    Nedvomno smo policijska država. Policija zaslišuje goste lokala, halo Prav je, da za svoje nestrokovno ukrepanje dobi "zaslužen odgovor" Jaz bi osebno zahteval odvetnika če me hočejo zasliševati. Drugo pa je, ko zahtevajo dokumente. Osebno izkaznico itn. Za kraval in ...prikaži večn dogajanje v lokalu je odgovoren lastnik in osebje Policija ukrepa na podlagi prijave.