Slovenija
19 ogledov

LDS na volitve s formulo 8x5

Katarina Kresal, Aleš Zalar Benjamin Kovač
LDS v Novi Gorici zaseda na programski konferenci, na kateri bodo potrdili volilni program, v katerem so po besedah predsednice Katarine Kresal izpostavili zagon gospodarstva. Program so oblikovali po osmih področjih, ki bodo predstavljala osem ministrstev. Za vsa področja so izdelali pet prioritet, zato so program poimenovali 8x5.

LDS je po besedah predsednice Kresalove naredila konkreten in zelo usmerjen program. Velik poudarek so dali spodbudi gospodarstva. Program LDS pa je po ocenah Kresalove drugačen zato, ker ne prisegajo samo na učinkovitost, temveč tudi na demokratičnost in svobodo. Zato je, pojasnjuje, močan poudarek v programu na klasičnih človekovih pravicah in svoboščinah.

V programu so izpostavili tudi ženske, je povedala Kresalova in dodala, da se je za to osebno zavzela. Ženske so namreč po njenih ocenah v naši državi samo pravno, ne pa dejansko enakopravne.

"LDS bo v parlamentu"

Predsednica LDS glede na javnomnenjske raziskave, ki LDS uvrščajo pod parlamentarni prag, poudarja, da so v stranki popolnoma mirni. Po njenih besedah vedo, kako dobro so organizirani, že 20 let so prisotni po celi Sloveniji. Volitve se ne dobivajo z anketami, temveč na terenu, je Kresalova poudarila v izjavi novinarjem pred programsko konferenco.

Tudi v nagovoru zbranim je opozorila, da bodo v prihodnjih dneh in tednih slišali veliko napovedi o tem, kaj naj bi se zgodilo. "Jaz pa vam danes tukaj povem, kaj se bo zgodilo. Te volitve bomo odigrali med ljudmi. In LDS bo v parlamentu, o tem ni nobenega dvoma, in bo utirala pot Sloveniji iz te politične megle, v kateri se je znašla."

Kresalova si tako ne predstavlja "napredne vlade brez liberalnih vrednot in brez stranke, ki stavi tudi na našo osebno svobodo, učinkovitost pa ne more odtehtati demokratičnosti in svobodnega pogleda na življenje". Upa pa, da bo Slovenija dobila napredno, progresivno in svobodomiselno vlado. Tudi učinkovito, a tako, "ki bo prisegala na pravila igre". V koaliciji se tako vidijo s strankami, ki sodijo v ta okvir.

Kandidiral bo tudi nekdanji prvi kriminalist Jevšek

V programu je izpostavila še enostavno državo, ki je nujna, če želimo učinkovito gospodarstvo in pravično družbo. Katerokoli ministrstvo bi LDS prejela v upravljanje, bi ga organizirala po principu enostavne države, zagotavlja njihova predsednica. Po njenih besedah je sicer njihov cilj imeti več ministrstev, kot so jih imeli v vladi Boruta Pahorja.

Veliko je področij, na katerih bo treba narediti več. Posebej je Kresalova v nagovoru izpostavila zahtevo po dejanski enakopravnosti med spoloma, na področju kmetijstva, gospodarstva, sociale in drugega. Izpostavila je priložnosti, ki jih ima Slovenija, pa jih ne zna izkoristiti. Tu je poudarila predvsem neizkoriščenost naravnih danosti, ki jih ponujajo gozdovi, saj izkoristimo le okoli 30 odstotkov lesne kapacitete.

Na kandidatni listi LDS bo veliko novih obrazov, priložnost pa so dali tudi mladim. Med kandidati je tudi nekdanji vodja kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Ta je novinarjem povedal, da ga je h kandidaturi prepričalo njegovo dosedanje sodelovanje s Kresalovo. Prepričan je, da bo LDS prišla v parlament.

Sekretar mestnega odbora LDS v Novi Gorici Borut Bašin in kandidat v volilnem okraju Nova Gorica pa je poudaril predvsem odmikanje od želja po decentralizaciji države. Kot je povedal za STA, se bo zavzemal za ponoven zagon razvoja Goriške regije.

Komentarjev 5
  • privat 07:18 01.november 2011.

    meni tega ne odpre...izgleda da je blokirano!

  • privat 07:17 01.november 2011.

    Kako se rešit teh ,ki so zapravili Slovenijo??

  • voranc11 20:00 28.oktober 2011.

    http://www.youtube.com/watch?v=AJ52i6YRBWk&feature=youtu.be