Slovenija
5 ogledov

LDS ostaja v koaliciji

Pahor in Kresalova sta se sinoči še enkrat sestala. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Kresalova zatrjuje, da sta Pahorjevo pismo in večerni pogovor dovolj, tako da bo LDS ostala v koaliciji. Pahor je zagotovil, da podpore interpelaciji ne bo, dodaja.

Bo preživela interpelacijo?
V DeSUS ji že pred dnevi enotne podpore niso zagotovili, ampak so napovedali glasovanje po vesti; na podporo vseh petih poslancev bo torej težko računala. Tako ji ostane samo še 45 poslancev koalicije, ki jih lahko prepriča. Neuradno je slišati, da v koaliciji res nihče ne bo glasoval za interpelacijo, a nekateri še razmišljajo, ali bi se glasovanja sploh udeležili. V SD so prepričani, da bo Kresalova interpelacijo preživela, čeprav naj bi si z ultimatom zadnjih dni precej simpatij v največji poslanski skupini zapravila. V Zaresu pa, tako vir, o (ne)navzočnosti sploh še niso razpravljali.

"Javna zagotovila, včerajšnje pismo in večerni pogovor predstavljata zadostno podporo, da bo LDS lahko nadaljevala pot v vladi," je po sestanku z ožjim vodstvom stranke sporočila predsednica LDS Katarina Kresal. O podpori pri interpelaciji se konkretno nista pogovarjala, a Kresalova pravi, da ji je Pahor zagotovil, da podpore interpelaciji ne bo.

"Predsednik vlade nam je zagotovil, da bo odločno podprl reforme tožilstva, katerih glavni cilj je pregon gospodarskega kriminala in depolitizacija tožilstva. Predvsem je pri naši dokončni odločitvi pomemben pogovor o medsebojni korektnosti in zaupanju, kar je temelj za dobro sodelovanje," je dodala Kresalova.

Glede morebitne razrešitve Barbare Brezigar je povedala, da sta se s Pahorjem dogovorila, da se postopki pri tem nadaljujejo tako, kot so se dogovorili: "Sklepi na vladi so sprejeti, presoja zakona o državnem tožilstvu pa gre na ustavno sodišče."

Malo po tretji uri popoldne, ko je bil končan sestanek  vodstva LDS, nam je obstanek LDS v koaliciji potrdil tudi Anton Anderlič, vendar pa nam podrobnosti sestanka ni želel razkriti.


"Imeli so prevroče glave"
"LDS se zavzema za zaustavitev raziskave primera Baričevič, ker bi ta razkril klientelistično omrežje in povezave. Kresalova želi z ultimatom pri koalicijskih strankah izsiliti podporo pri bližnji interpelaciji zaradi korupcije," je povedal predsednik stranke SDS Janez Janša.

LDS bi v opoziciji zelo težko delovala, ocenjuje predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, zato ga odločitev LDS, da ostajajo v koaliciji, ne preseneča. Drugega izhoda po njegovem niti niso imeli. "Ob postavljanju pogojev so imeli prevroče glave," pravi Erjavec in dodaja, da so zaradi tega vsi izgubili en teden.

Vladna koalicija se je po mnenju SLS v zadnjih dneh in tednih spet ukvarjala sama s seboj, namesto z akutnimi nalogami države. "Če bi kdo imel resen namen izstopiti iz koalicije, bi to tudi storil brez sprenevedanja, ultimativnega zavlačevanja in pridobivanja na času," menijo.


Pahor: "Med nami ostaja ena temeljna razlika"
"Odločitve LDS ne poznam, a si želim, da bi bila ugodna za politično večino," je ob robu obiska v Luki Koper o nedeljskem sestanku s Kresalovo pojasnil Pahor. "Mislim, da ni razlogov, da LDS ne bi ostala v koaliciji, ob zavedanju, da ena temeljna razlika med nami ostaja," je dejal.

"Razumem, da bomo glede enega vprašanja ostali vsaksebi, in mislim, da je treba s tem znati živeti, ker bo še kakšno vprašanje, glede katerega bomo različnih mnenj," dodaja premier.

Stvari gredo naprej, na razočaranje nekaterih, ki so si obetali vladno krizo. Sam sem slutil, da do nje ne bo prišlo.
Borut Pahor

Nekatera vprašanja so po njegovem mnenju dobila jasnejši odgovor, pri vprašanju razrešitve Brezigarjeve pa ostajajo različnih prepričanj. "Če bo LDS ostala v vladi in bi se izkazalo, da ni druge poti, kot da svoja stališča izmerijo, bodo o njih na vladi glasovali," je napovedal.


"Ključni deli so izpuščeni"

Zalar je po objavi magnetograma dejal, da so ključni deli, na podlagi katerih bi si bilo mogoče ustvariti celotno sliko o dogajanju na tožilstvu, izpuščeni. Več si preberite TUKAJ. Kljub temu naj bi bili v stranki s premierjevim ravnanjem zadovoljni, saj naj bi izpolnil več, kot so pričakovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.