Slovenija
22 ogledov

Le 1 km/h manj prinese veliko razliko

Merjenje hitrosti Saša Despot
Policisti bodo v prihodnjem tednu izvedli še tretji del akcije Hitrost – počasneje je varneje!

Za začetek poglejmo nekaj dejstev:
1) zaradi neprimerne hitrosti je na slovenskih cestah lani umrlo 49 oseb,
2) zaradi nesreč, ki jim je botrovala neprilagojena hitrost, je bilo lani hudo poškodovanih 245 oseb,
3) če povprečno hitrost v naseljih zmanjšamo le za 1km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno štiri odstotke,
4) pri trku s 50 km/h je možnost smrti pešca 85-odstotna. Pri trku s 30 km/h se ta možnost zniža na manj kot štiri odstotke.

Neprilagojena hitrost v Sloveniji ostaja med glavnimi vzroki prometnih nesreč, zlasti tistih z najhujšim razpletom. Policisti bodo zato v prihodnjem tednu izvedli še tretji del akcije Hitrost – počasneje je varneje!

Osnovni namen akcije je zmanjšanje števila nesreč, ki se zgodijo zaradi prevelike hitrosti, in zmanjšanje njihovih posledic. Aktivnosti policistov bodo usmerjene v preventivno delovanje, izvajali pa bodo tudi poostrene nadzore hitrosti. "Posebej smo pozorni na prekoračitve hitrosti v naseljih, pa tudi na povratnike in voznike, ki najbolj kršijo hitrostne omejitve," sporočajo iz policije.

Po metodologiji verige

Tudi policisti Policijske uprave Maribor bodo pri akciji sodelovali, istočasno se bodo pridružili evropsko usklajenemu nadzoru Speed. Nadzor bo najintenzivnejši na kritičnih odsekih cest, najostrejši pa bo nadzor v petek med 7. in 14. uro.
"Policisti bodo usmerjeni predvsem v ugotavljanje prekoračitev hitrosti, nepravilnega prehitevanja, nepravilne strani in smeri vožnje ter vožnje pod vplivom alkohola in mamil,“ so sporočili s PU Maribor.
Pri nadzoru bodo uporabljali metodologijo verige, kar pomeni, da bi na določenem odseku delo opravljalo več zaporednih policijskih patrulj, ki bodo nadzorovale hitrost. Uporabljali bodo tudi sistem Provida.



Vozite umirjeno, s primerno hitrostjo, primerno svojemu znanju, izkušnjam in razmeram na cesti ter upoštevajte cestno-prometne predpise!

Komentarjev 7
  • sreca 07:34 18.avgust 2014.

    tretja točka je za lase privlečena, da bolj ne more biti. Vsi, ki vsaj malo razumejo fiziko, jim je jasno, da je bolj važno kakšen pojemek lahko dosežemo, kar je odvisno od pnevmatik in kvalitete zavor. Bolj bi bilo pomembno, ...prikaži več če bi kontrolirali profil in starost pnevmatik in brezhibnost zavor.

  • Žurnalček 07:23 18.avgust 2014.

    Temu se reče polcajska matematika. Kdaj je bila nesreča na Tržaški proti Vrhniki . Ne hurbe pa stalno stojijo tam in jebejo za 10 na uro. Ko im pa poveš in pišeš na njihovo spletno stran kam se naj hurbe ...prikaži več postavjo pa bodo lahko vozniška jemal , ne to pa ne , tko da sem jaz edini bizgec , ki se drži omejitve na Štajerski -Črnuče , drugi mi pa trobjo in me delajo blesavega !

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 02:06 18.avgust 2014.

    Fak ker idiot - as ti prfuknjen?