Slovenija
1882 ogledov

Le kdo ga ne bi imel rad, toliko denarja bo razdelil

Marjan Šarec
V rebalansu proračuna niso upoštevana zakonsko določena fiskalna pravila, opozarja fiskalni svet.

Se spomnite pompa, s katerim smo sprejemali fiskalno pravilo, ki smo ga leta 2013 zapisali v ustavo? No, zdaj ga kršimo v času debelih krav.

Fiskalni svet opozarja, da proračunski dokumenti "nakazujejo ekspanzivno fiskalno politiko, ki je v danih okoliščinah neustrezna in ki ob ohranjanju ugodnih gospodarskih razmer vodi v nepotrebno strukturno poslabšanje stanja javnih financ". Tako v času debelih krav zamujamo priložnost, da bi si ustvarili nekaj manevrskega prostora za blaženje negativnih posledic prihajajoče krize.

To je toliko bolj zaskrbljujoče, ker nam letos sploh ne bi bilo treba zmanjševati porabe, ampak le malo omejiti rast porabe. Da bi bil proračun skladen s fiskalnim pravilom, bi morali odhodke znižati za 270 milijonov evrov, a bi bili še vedno lahko kar 870 milijonov višji kot lani. Ministrstvo za finance sicer predlaga, naj bodo letos odhodki za 1,1 milijarde evrov višji kot lani, kar je 5,8-odstotna rast.

Kljub cvetočemu gospodarstvu bo imel proračun letos le 194 milijonov evrov presežka, pa še to le v primeru, če se uresniči optimistična predpostavka, da bomo počrpali za milijardo evrov evropskih sredstev, kar bi bilo 75 odstotkov več kot lani.

Odhodki naj bi se letos povečali za 700 milijonov evrov, kar je v primerjavi z lani 7,4 odstotka več, stroški dela (plače) bodo 300 milijonov evrov višji.

Slovenija se je k ustanovitvi fiskalnega sveta zavezala z ratifikacijo mednarodne pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji, na podlagi katere smo leta 2013 v ustavo zapisali fiskalno pravilo, leta 2015 pa sprejeli še izvedbeni Zakon o fiskalnem pravilu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 17:18 11.februar 2019.

    SDS ni drugega, kot trop populistov, ki sami ne vedo, kaj sploh hočejo. Edino, kar jim odgovarja, je spreti vse različne strani med seboj, sebi pa po zaslugi neumnih oboževacev zagotoviti čim daljše gretje svojih riti v slovenskem in evropskem… ...prikaži več

  • jakec42 16:09 11.februar 2019.

    Vsa ta povečanja plač v javnem sektorju so sprožila podražitve -komunala,vrtec ,ogrevanje ,tako da smo upokojenci na slabšem kot smo bili pred povišanjem pokojnin-joj joj to ni vredu.

  • kapibara1 12:42 11.februar 2019.

    Nič čudnega, da je : ..Kakšen skok, Šarec prehitel Janševo SDS