Slovenija
0 ogledov

Le pet pritožb o diskriminaciji

67 odstotkov Romov v Sloveniji ni bilo nikoli zaposlenih. Žurnal24 main
V letnem poročilu Agencije EU za temeljne pravice je Slovenija med članicami z redkimi pritožbami glede diskriminacije.

Agencija EU za temeljne pravice ugotavlja, da je bilo v Sloveniji leta 2006 le pet pritožb v povezavi z rasno, etnično in versko diskriminacijo. Med drugimi članicami EU z redkimi tovrstnimi pritožbami so tudi Estonija, Grčija, Latvija in Litva. To dejstvo bi lahko kazalo na pomanjkanje zavesti prebivalcev o delovanju pristojnih specializiranih teles, ki obstajajo tudi v Sloveniji.

Agencija je Slovenijo uvrstila tudi med države, v katerih lani kljub ustrezni zakonodaji ni bil uveden niti en ukrep zaradi etnične diskriminacije.

Poročilo navaja tudi podatke o neenakosti na področju zaposlovanja oziroma o brezposelnosti priseljencev v članicah EU. V več državah je med priseljenci največ brezposelnih Romov. Za Slovenijo, kjer je bilo v raziskavo vključenih 49 odstotkov Romov od 15 do 45 let, je bilo trenutno zaposlenih sedem odstotkov vprašanih, 26 odstotkov jih je imelo zaposlitev v preteklosti, vendar so trenutno brezposelni, 67 odstotkov Romov pa ni bilo nikoli zaposlenih.

Poročilo se dotika tudi neenakosti pri nastanitvi, kjer za članice EU znova izpostavlja problem Romov. Za več držav poročilo navaja, da so oblasti podpirale lokalna gibanja in tudi same odigrale vlogo pri izganjanju Romov. Za Slovenijo poročilo navaja primer romske družine Strojan. Dokument navaja, da se je okrog 300 prebivalcev Ambrusa zbralo na protestnem shodu, kjer so od občine zahtevali, naj omenjeno družino trajno odstrani. Zaradi groženj je družina pobegnila v gozd in tam ostala več dni, posledično pa je tudi zapustila svojo zemljo.

Po podatkih agencije sta se v več državah povečala tudi rasistično nasilje in kriminal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.