Slovenija
27 ogledov

Le še danes čas za pripombe

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Lastniki nepremičnin lahko še danes prek aplikacije na spletni strani geodetske uprave podajo pripombo na ocenjeno vrednost njihove nepremičnine.

Lastniki se lahko v spletno aplikacijo na www.obvescanje.si prijavijo z geslom, ki so ga prejeli v obvestilu Geodetske uprave RS (Gurs), in enotno matično številko občana oziroma matično številko podjetja. Gurs lahko obvestijo, da se jim zdi ocenjena vrednost, kot so jo prejeli v obvestilu, prenizka ali previsoka.

Gurs bo pripombe na vrednost obdelal do septembra, predvidoma novembra pa bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin.

Uredba bo predvidoma začela veljati decembra, s tem pa bodo nepremičnine dobile tudi uradno pripisano vrednost, ki bo izračunana na stanje trga na 1. julij 2010.

Podatke bodo vnesli v register nepremičnin, kjer bodo na voljo za uporabo v različne namene.
Rok za oddajo pripomb po pošti ali osebno v pisarnah geodetske uprave se je iztekel v torek, zaradi težav z dostopom do spletne aplikacije – do katerih je prišlo zaradi velikega števila obiskovalcev, ki so želeli pred iztekom roka podati pripombo pa so se odločili rok za oddajo pripombe prek spleta podaljšati do vključno danes.


Na Gursu sicer pravijo, da so že zbrali dovolj pripomb, da bodo lahko ustrezno popravili določene napake pri modelih vrednotenja.

Možne spremembe pri obravnavi zemljišč
Pričakovati je spremembe pri obravnavi zemljišč za gradnjo stavb, saj so vprašljivi podatki o namenski in dejanski rabi, pri vrednotenju kmetijskih in gozdnih zemljišč na strmih pobočjih in višjeležečih območjih, vrednotenju zemljišč, na katerih stojijo nepomembni objekti in ki so bila obravnavana kot pozidana zemljišča, ter pri vrednotenju hiš, saj na nekaterih območjih ob razpršeni gradnji niso natančno zarisali vrednostnih con.

Doslej so prejeli več kot milijon pripomb na vrednost in sprememb podatkov, od tega največ na ocenjeno vrednost in na lastništvo. Druge podatke o nepremičnini in lastništvu bo mogoče urejati tudi v prihodnje, Gurs pa svetuje, da jih lastniki uredijo do uradne uporabe podatkov, predvidoma do konca leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.