Slovenija
3645 ogledov

Le v treh evropskih državah je slabše kot v Sloveniji

Nuška Čakš Jager Nebojša Tejić/STA
14-dnevna kumulativna incidenca je višja le še v Belgiji, na Češkem in na Madžarskem.

Ob 5326 opravljenih testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1388 okužb z virusom sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil 26,06 odstoten.

"Razmere v bolnišnicah ostajajo resne, hospitaliziranih je 1275 oseb, deset več kot včeraj," je na tiskovni konferenci poudaril uradni vladni govorec za covid Jelko Kacin. "Na intenzivni enoti se zdravi 208 oseb, eden več kot včeraj."

Skupaj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 92 oseb, zaradi bolezni covid-19 jih je umrlo 45 oseb. "Razlika med odpuščenimi in sprejetimi v bolnišnice ostaja relativno konstantna, to je tisto, kar nas skrbi," je poudaril Kacin. "Želeli bi si, da se ta grafa srečata, da je odpuščenih več kot tistih, ki prihajajo v bolnišnico."

Bolnišnice | Avtor: STA STA

Bolnišnice | Avtor: STA STA
Bolnišnice | Avtor: STA STA

Covid-19 Novi podatki Slovenija Novi podatki: Število novih okužb kar ne pade

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je poudarila, da epidemiološka slika v svetu in v Sloveniji ostaja takšna, da prikazuje porast števila primerov. "V Evropi nekatere države beležijo porast števila primerov, nekatere pa so uspele preiti v fazo upada," je dejala Čakš Jagerjeva. "Tako lahko na Irskem, Češkem, v Franciji, Islandiji, Nizozemski in Španiji vidimo negativen trend. Na drugi strani je obarvanost nekaterih držav bistveno večja - Avstrija je zabeležila čez 23 odstoten porast, Estonija 32 porast števila primerov in Latvija 25 odstotni prirast. Velik porast beleži Švedska, preko 30 odstotkov, VB 13 odstotkov, Slovenija 3,9 odstotni porast."

Svet | Avtor: STA STA
Evropa | Avtor: STA STA
Evropa | Avtor: STA STA

Na Češkem, v Belgiji in na Madžarskem imajo višjo 14-dnevno kumulativno incidenco novih primerov kot v Sloveniji. Višjo 14-dnevno incidenco smrti imajo od Slovenije na Češkem, v Belgiji in na Madžarskem. "V zakup je treba vzeti v zakup tudi to, da se podatki zbirajo z zamudo, zato so vse te analize okvirne, prikazujejo trend, smer, kamor posamezna država gre," je opozorila Čakš Jagerjeva.

V Sloveniji je trenutno preko 19 tisoč aktivnih primerov. Bolj kot prikaz absolutnega števila novih primerov na dan je relevanten podatek o odstotku pozitivnih. "Vidimo, da se držimo platoja, 26 procentov," je poudarila Čakš Jagerjeva. 

Slovenija | Avtor: STA STA
Slovenija | Avtor: STA STA
Slovenija | Avtor: STA STA

Po regijah vidimo, da je Pomurska regija prevzela "štafeto" pred Gorenjsko. "S pri ostalih regijah je podobno stanje, z manjšimi modifikacijami navzgor ali navzdol," je opozorila Čakš Jagerjeva.

Regije | Avtor: STA STA

Po starostni strukturi in spolu opažajo velik porast novih okužb med starostniki, kar gre na račun DSO. "Vidimo porast, ki se dogaja tako med oskrbovanci kot zaposlenimi," je dejala Čakš Jagerjeva. "Potrjeno število novih primerov v DSO izrazito raste."

DSO | Avtor: STA STA

V šolah je največ okužb med srednješolci, zelo majhen delež predstavljajo vrtčevski otroci. 

Šole | Avtor: STA STA

Virus je po besedah Čakš Jagerjeve trenutno prisoten povsod, zato je težko govoriti o žariščih okužb. "Virus se širi tako, da je težko reči, kje se je nekdo okužil," je dejala epidemiologinja. "Imamo podatke o tem, kje so se te osebe zadrževali zadržujejo, kakšni so posamezni skupki, a virus je prisoten v populaciji - v DSO, v službah, povsod. Reči, kje več, kje manj, je ta trenutek nemogoče."

Covid-19, družina Covid-19 Slovenija Ukrepi: Pozabite na božič in silvestrovo!

Dnevno uspejo priklicati, poklicati in anketirati približno 1200 oseb. "To ne pomeni identifikacije tesnih kontaktov in predlaganja karantene," je še razložila Čakš Jagerjeva. "Zato bi morali znižati število novih primerov krepko pod 300. Mi ne kličemo kontakotv, v tej situaciji pokličemo osebo, ki je pozitivna, in z njo naredimo kratko anketo ter jo prosimo, da obvesti tesne kontakte."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • lulibuc 15:20 17.november 2020.

    Ja, fašizem se je kar dobro razpasel po Evropi a ne glede na to, se ga je enkrat že spravilo na kolena, pa se ga bo tudi tokrat in to ne glede na sredstva. Prvo je svoboda, pa naj stane, kolikor hoče!

  • sam1 14:41 17.november 2020.

    Tako ali drugače......

  • Naklonsky 12:51 17.november 2020.

    Sta samo dva razloga: Ljudje se ne držijo ukrepov in pa starost populacije v Sloveniji, zlasti v neustreznih domovih za starejše.