Slovenija
60089 ogledov

Ukrepi: Pozabite na božič in silvestrovo!

Covid-19, družina Profimedia Covid-19, družina
Božič in silvestrovo bomo lahko praznovali le v ožjem domačem krogu.

Včeraj je vlada podaljšala epidemijo za 30 dni. "Razglašena epidemija je samo pravni in časovni okvir, v katerem se ukrepi sprejemajo in sproščajo," je za POP TV povedala vodja strokovne skupine za boj proti covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "V vsakem primeru se vsak ukrep tedensko preklicuje ali podaljšuje. Prav gotovo si vsi najbolj želimo, da bi se vsaj do neke mere odprli vrtci in šole."

"Prav gotovo bodo šole pri sproščanju ukrepov prve na vrsti zaradi prizadetosti otrok, ker ne hodijo v šolo in nimajo običajnega življenja, potem bodo sledile tiste dejavnosti, ki so manj tvegane, kot se je to dogajalo spomladi. Tudi javni promet, a vse na način, da bo čim bolj onemogočen prenos okužbe." 

Bojana Beović o sproščanju ukrepov

Dodala je, da ne more razumeti, zakaj se ljudje pritožujejo nad situacijo v državi in zaprtimi šolami, obenem pa organizirajo zasebne zabave, kjer prihaja do prenosov virusa. Da bi lahko začeli z varnim odpiranjem družbe, bi po njenih besedah morali reprodukcijsko število R, ki pomeni, koliko oseb okuži ena pozitivna oseba, zmanjšati na 0,7. Zato je pozvala vse, ki imajo zaradi ukrepov težave, bodisi na področju zdravja, finančne varnosti ali javnega prevoza, da se obrnejo na tiste, ki zabave organizirajo. "Treba se je dogovoriti med sabo v družbi, da si bomo pomagali in ne škodili ter podaljševali epidemije," je Beovićeva poudarila za POP TV.

Slovenski infektolog z berlinske bolnišnice Andrej Trampuž je dejal, da je odkritje cepiva odlična novica, saj bo le cepljenje lahko ustavilo širjenje pandemije. "Pričakujemo, da bomo do konca leta začeli cepiti z obema cepivoma, do poletja lahko precepimo vsaj polovico prebivalstva, kar bo dovolj, da se pandemija ustavi," je za POP TV povedal Trampuž. "Vrnitev v normalizacijo lahko pričakujemo šele v drugi polovici naslednjega leta, vendar pa lahko preprečimo veliko smrtnih žrtev. To, da danes zaradi covida umre 40 ljudi na dan v Sloveniji ali več kot 200 v Nemčiji je zelo velik davek." 

Covid-19, Slovenija, Ljubljana | Avtor: Epa Epa

Tudi Beovićeva je prepričana, da če držijo podatki o res dobri učinkovitosti obeh cepiv, potem bi za omejitev kroženja virusa ter normalizacijo življenja res zadoščala že 50 odstotna precepljenost ali še manj. 

"Praznika bomo nadoknadili poleti"

Trampuž je poudaril, da obvezno cepljenje ni rešitev in dodal, da je prepričan, da se bodo cepili mnogi, ki so proti cepljenju. "Prepričan sem, da bo vedno več ljudi, ki bodo čutili soodgovornost do drugih," je dejal Trampuž. "Drugih ukrepov nimamo, da preprečimo nepotrebne smrti."

Dodal je, da zaradi cepiva vidimo "luč na koncu tunela", kar nam daje motivacijo, da še malo stisnemo zobe. "Prepričan sem, da božiča in silvestova ne bomo mogli praznovati, razen v zelo ozkih krogih," je dejal Trampuž. "Najbolje je, da rečemo, da bomo vse lahko nadoknadili poleti, tudi božič in silvestrovo."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 45
 • Avatar right
  right 18:43 17.november 2020.

  pozabite vi še na kakšen mandat in smrdenje v parlamentu, bagra tiranska

 • Lion007 16:06 17.november 2020.

  Pozabite na vaccine 💉 💉 💉 💉 💉 💉 💉. Banda jedna poqarjena.

 • Pikolo 14:02 17.november 2020.

  Seronje, kot berem boste ostali še nekaj časa brez strupa, pardon, cepiva