Slovenija
23 ogledov

Le vkup, le vkup, ubogi študenti

Po današnjem sestanku je vsaka stran sprejela svojo odločitev. (Foto: Dejan Mijo Žurnal24 main
Demonstracije. Študenti so po neuspelem sestanku pri premierju Pahorju napovedali, da bodo 19. maja zasedli ulice. Premislek. Pahor daje študentom še 50 dni časa.

Predstavniki študentov so se dopoldne znova skušali dogovoriti s premierjem Borutom Pahorjem in ministrom za delo Ivanom Svetlikom glede zahteve, da vlada študente izloči iz zakona o malem delu, ki bi po napovedih študentov grobo posegel v njihov socialni status.

Če ne dosežemo ciljev, bomo primorani zaostriti svojo komunikacijo in na Škisovi tržnici namesto pozitivnega zaključka pozvati k vseslovenskim študentskim in dijaškim demonstracijam.
Študentska zabava se bo po napovedih prelevila v prostor za pozivanje k demonstracijam

"Pogovarjali smo se, a nismo uspeli zbližati stališč. Zagovarjamo, da je potrebno problematiko študentske sociale obravnavati celostno, česar pa ta zakon ne zagotavlja. Zato smo za 19. maj napovedali demonstracije," je za Žurnal24 povedal predsednik ŠOU Ljubljana Jernej Štromajer.

Pridružili se jim bodo dijaki

Napovedanih demonstracij se bodo poleg študentov udeležili tudi dijaki, ki niso zadovoljni z ukinjanjem otroških dodatkov. Študenti se sicer pogovarjajo tudi za podporo sindikatov. 

Predstavniki študentov in vlada bodo sicer v vmesnem obdobju nadaljevali pogovore in iskali rešitev, ki bi zadovoljila obe strani.

Pahor je tako povedal, da si bo vlada vzela še 50 dni časa, nato pa bo organizirala konferenco o položaju študentov, na kateri bodo skušali iskati odgovore, kaj prinaša status študenta glede možnosti bivanja, zaposlovanja, štipendiranja in tega, da dobi najboljšo mogočo izobrazbo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Študentje pomembni za družbo"
Predsednica Študentske organizacije Slovenija (ŠOS) Katja Šoba trdi, da se študentje zavedajo potrebnosti sprememb in so tudi pripravljeni na pogovore, vendar pa jo skrbi, da premier ne bi pozabil na to, da so študenti eden "pomembnejših segmentov družbe".

V ŠOS pravijo, da predlagane spremembe zakona o malem delu nikakor ne zasledujejo cilja vzpostavitve dolgoročno stabilnega in funkcionalnega sistema socialne varnosti študentov, "temveč položaj študentov še slabšajo".

Pred reformami na področju dela dijakov in študentov je po njihovem namreč treba zagotoviti zadostno število študentskih postelj, subvencioniran prevoz za dijake in študente, povečati število in višino državnih štipendij ter pripraviti konkretne analize in projekcije učinkov reform.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.