Slovenija
3075 ogledov

Leben: Sistem se je sesul, rešili smo ga

Jure Leben Anže Petkovšek Jure Leben
Vlada je danes sprejela interventni zakon o ravnanju z odpadno embalažo. Minister Jure Leben prve odvoze pričakuje čim prej v novem letu.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami. Kot so prek Twitterja sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, zakon rešuje varnostni, sanitetni in okoljski izziv nakopičene odpadne embalaže.

Lahko bi prišlo do ekološke katastrofe

Kot je po seji povedal okoljski minister Jure Leben, so danes sprejeli interventni zakon o ravnanju z odpadno embalažo in svečami. ''Trenutna zakonska ureditev je slaba, lahko bi pripeljala do ekološke katastrofe, če bi prišlo do vžiga,'' je povedal Leben. Prvi korak je bilo po mnenju ministra sprejetje uredbe pred nekaj tedni, zadnji korak pa bo dolgoročno oblikovanje sistema za ravnanje z odpadki, ki ga bo urejal Zakon o varstvu okolja.

Država bo sicer imela v skladu z zakonom pravico in dolžnost od družb za ravnanje z odpadki oz. nosilcev skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi svečami zahtevati vračilo stroškov interventnega odvoza. V izjavi za javnost po seji je Leben povedal, da bo država poskušala izterjati denar nazaj, saj ne razume, zakaj bi plačevali za stvari, ki bi se že tako morale izvajati.

Zakon bodo obravnavali decembra

Dodal je, da bo v postopku sprejetja dnevno sodeloval s komunalnimi podjetji. Za vsa odlagališča bodo naredili načrt, da ne bo prihajalo do dnevnih kazni, ki nam bi jih lahko naložila Evropska unija. Te naj bi po zgledu iz drugih držav znašale okoli 1000 evrov, lahko pa tudi celo 10.000 evrov. ''Sistem je padel, rešili smo ga z uredbo in zdaj z interventnim zakonom,'' je dodal Leben. 19 pogodb je že podpisanih, pred nekaj dnevi so jo podpisali tudi s Snago.

Seja v Državnem zboru bo 14. decembra, Leban pa upa, da bo 18. decembra zakon na obravnavi že sprejet in bo veljal že naslednji dan. ''Odvozi pa bi bili tako čim prej v prihodnjem letu,'' je zaključil Leban.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:44 29.november 2018.

    Leva vlada z Šarcem na čelu je prosto katastrofa.Ministri ki niso izvoljeni,ki so kradli so spet na še boljšem delavnem mestu in bodo kradli naprej.

  • iliana 14:58 29.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite ===============>>>>>> www.WebJob33.Com

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:56 29.november 2018.

    In kaj je 4.leta delala na mestu ministrce za okolje una prasica Desusova???