Slovenija
1326 ogledov

To so občine, kjer proizvedejo največ odpadkov

Zabojnik za smeti
Slovensko povprečje je bilo 478 kilogramov na prebivalca.

V Sloveniji je lani nastalo za skoraj 6,2 milijona ton odpadkov, od tega približno 987.000 ton komunalnih odpadkov. Največ komunalnih odpadkov na prebivalca je nastalo v občini Bovec, in sicer 665 kilogramov, najmanj pa v občini Osilnica - 227 kilogramov na prebivalca. Slovensko povprečje je bilo 478 kilogramov na prebivalca.

Prednjačijo Bovec, MS, Komenda in Kranj

Po podatkih Statističnega urada RS so poleg Bovca občine z največjo količino nastalih komunalnih odpadkov na prebivalca še Murska Sobota s 662 kilogrami na prebivalca, Komenda s 650 kilogrami in Kranj s 642 kilogrami.

Ekološki otok Odpadki Slovenija Inšpektorjem prekipelo, uvedli postopek, globe do 1500 evrov

Kar zadeva največja mesta, so tako v Ljubljani kot v Mariboru precej nad slovenskim povprečjem. V prestolnici je lani nastalo 546 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, v Mariboru pa 548 kilogramov.

Najmanj odpadkov v Osilnici

Najmanj komunalnih odpadkov na prebivalca imajo poleg Osilnice še v občinah na vzhodu države, in sicer Zavrču (257 kilogramov), Cirkulanah (263 kilogramov) in Svetem Tomažu (275 kilogramov).

Kar zadeva regije, je največ komunalnih odpadkov nastalo v obalno-kraški statistični regiji (566 kilogramov na prebivalca), najmanj pa v koroški statistični regiji (391 kilogramov), je še objavil Surs.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 11:31 02.november 2018.

    še enkrat! ... napisal sem, da so odpadki posledica množične potrošnje, župani se očitno ne zavedajo, da vsaka nova štacuna prinese nove odpadke, torej kdo proizvaja odpadke, če ne trgovine, recimo steklo se skoraj ne uporablja več, steklo piva, vina, ...prikaži več radenske in še kaj, vse to folk meče v smeti, celo flaše, ki stanejeo 30cent in več ... namesto plastenk, bi bilo lahko steklo, ampak potem bi šlo vse prepočasi in trgovcem se to ne splača, ker oni delajo kar hočejo, ker so kralji

  • Avatar praufo
    praufo 15:09 01.november 2018.

    rad bi pojasnilo za izbrisan komentar