Slovenija
36 ogledov

Led na Antarktiki se pospešeno topi

V zadnjih desetletjih se je namreč morje ob južnem tečaju segrevalo, tokrat pa s Žurnal24 main
Britanski znanstveniki so zbrali nove dokaze, ki pričajo o pospešenem raztapljanju Antarktike.

Znanstveniki britanske državne družbe za raziskovanje Antarktike (British Antarctic Survey) opozarjajo, da so na Zahodu te ledene celine opazili več vodnih tokov, ki se iztekajo v Tihi ocean. Pojav jih skrbi še toliko bolj, ker se na prizadetem območju nahaja ledenik Pig, po površini enako velik kot ameriška zvezna država Texa.

Skrbi znanstvenikov
Pospešenega topljenja ledu pa ne povzročajo previsoka temperatura, saj je na Antarktiki temperatura še vedno skozi vse leto pod ničlo, ampak topli morski tokovi. Zaradi globalnega segrevanja Zemlje se segrevajo tudi oceani, ki s svojimi  zalivskimi valovi objemajo Antarktiko. Ravno na zahod te čedalje manjše  celine pa je usmerjen zalivski tok, ki dovaja toplo morsko vodo in tako načenja ledno gmoto. S pomočjo satelitskih opazovanj so znanstveniki zabeležili, da se je "napadeni" ledenik Pig v devedesetihi letih glede na svoj obseg iz leta 1990 zmanjševal za ca. en procent na leto, zadnje leto pa kar za sedem odstotkov. V kolikor se bo raztopil v celoti, se bo nivo svetovnih oceanov dvignil za celih 25 cm.

To pa še ni vse, kar strokovnjakom povzroča sive lase. Eksperti  za geologijo so dognali, da je bila Južna celina nekoč vulkansko aktivno območje. Nazadnje naj bi tod vulkani bruhali pred dvema tisočletjema, njihova ponovna aktivnost pa vsekakor ni izključena. Bi pa ponoven vulkansko izbruh taljenje ledu izredno pospešil, kar bi lahko s hitrim dvigom morske gladine povzročilo humanitarno katastrofo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.