Slovenija
6 ogledov

Legalizacija naselja?

Za zdaj od transformatorske postaje vlečejo glavni vod, so pojasnili delavci. Žurnal24 main
Ta teden so v romskem naselju Hudeje stekla dela za elektrifikacijo. Brez gradbenih dovoljenj ne bodo mogli pridobiti individualnih priključkov.

Čeprav bodo Romi elektriko v naselje dobili, pa se zastavlja vprašanje, kako bo z individualnimi priključki, je pojasnil Dušan Mežnaršič, vodja službe za splošne zadeve v trebanjski občinski upravi.

Ne želijo jih razočarati

Težave se namreč pojavljajo zaradi gradbenih dovoljenj. “Celotno naselje je ilegalno, vsi objekti so zgrajeni na črno,” je povedal in izpostavil: “Glede na zakon, ki zahteva, da imajo za individualne priključke vsi gradbeno dovoljenje, v Elektro Ljubljana zagotavljajo, da ne bodo dali soglasja, če tega ne bomo pridobili.” Zato so se po pomoč obrnili na urad za narodnosti, na ministrstvo za okolje in prostor ter lokalno samoupravo. “Verjetno bomo morali izpeljati postopek legalizacije, kar pa ni enostavno,” je dodal. “Romi pričakujejo, da bodo priključki individualni, mi pa dejansko ne vemo, kako bi stvar izpeljali, da ne bi bilo njihovo razočaranje preveliko.”

 

Osrednja slovesnot

Vrednost naložbe je okoli 180 tisoč evrov. Država prispeva 120 tisočakov, preostalo pa občina. Rok za dokončanje del je maja. Po navedbah Mežnaršiča pa izvajalec del meni, da bi jih lahko končali že v začetku aprila. Romi se namreč skupaj s trebanjsko občino dogovarjajo, da bi bila uradna predaja 8. aprila na svetovni dan Romov, ko želijo pripraviti osrednjo slovesnost.

Trikrat mu je gorelo
V naselju je po navedbah Matije Hočevarja, trebanjskega romskega svetnika, okoli 40 zgradb in nobena nima gradbenega dovoljenja. Uradno ima zdaj elektriko okoli devet posameznikov, ki skrbijo za napajanje celotnega naselja. Po koncu del pa bodo elektriko dobili vsi, je prepričan Hočevar, ki je poudaril: “Vsak bo imel svoj števec. Drugače ne bo šlo. Ne more eden plačevati za toliko naroda, saj se porabi precej elektrike.” Pri tem opozarja, da je v takih primerih večja tudi možnost vžiga. “Meni je že trikrat gorela hiša. Bojim se, da ne bi notri z otroki zgorel,” je povedal. Poleg tega ga motijo električni kabli. “Potem bo vsak gospodar imel svoj števec in ne bo nobenih težav, kakršne so zdaj zaradi žic po zraku. Kaj pa, če se kaj utrga in komu pade na glavo?” se sprašuje.

Zdaj le glavni vod
Trenutno potekajo zemeljska dela. “Za zdaj bomo iz transformatorske postaje potegnili le glavni vod, za v prihodnje se bodo pa še pogovarjali,” je pojasnil Stane Saje, gradbeni delovodja. Prekopati morajo od 150 do 200 metrov, pri delu pa za zdaj težav nimajo. “Gradbišče je kot vsako drugo,” je še izpostavil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.