Slovenija
91836 ogledov

Lejko Zupanc s slabimi novicami o okužbah pri nas

Tatjana Lejko Zupanc Nebojša Tejić/STA
Vedno več okužb je tudi med zdravstvenimi delavci.

"Podatki za soboto in nedeljo kažejo manjše število okuženih, a treba je poudariti, da je bilo opravljenih tudi manj testiranj," je na današnji tiskovni konferenci dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin. V soboto so ob 1940 opravljenih testih potrdili 168 okužb, v nedeljo pa ob 1034 testiranjih 75 okužb. Delež potrjenih okužb je bil v soboto 8,6 odstoten, v nedeljo pa 7,25. "Povedano kaže na to, da se situacija ne umirja in da razmere ostajajo resne."

Covid-19, testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Zmeda s podatki

Med včerajšnjimi okuženimi je kar devet zdravstvenih delavcev. "Žal moram danes začeti z dokaj slabo novico," je na tiskovni konferenci dejala doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana. "Konec prejšnjega tedna smo zaznali povečano število okužb na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana ter pojav covid-19 na oddelku za pljučne bolezni in alergijo UKC Ljubljana."

"Lahko rečemo, da so to zapleti, ki smo jih pričakovali, kajti nobena bolnišnica ni otok. To, kar se je dogodilo, je posledica tega, da virus kroži v populaciji in je prisoten povsod."

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike

Domnevajo, da je več virov okužbe, v zvezi z njimi poteka natančna analiza. "Oddelek bo vsaj teden dni zaprt, da se bo testiralo zaposlene in tiste, ki so ta hip še na oddelku," je povedala Lejko Zupančeva. "Vsi bolniki bodo ustrezno oskrbljeni na covid oddelkih UKC LJ. Morda bo kdo tudi odpuščen domov, ker ne bo potreboval hospitalizacije."

Ob tem je opozorila na zaščitno ravnanje vseh. "Zdravstveni delavci smo ljudje, ki tudi delamo napake," je dejala Lejko Zupančeva. "Trudimo, da bi jih bilo čim manj, a ko pride do vdora, je tak vdor težko zamejiti."

Strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras je v posebni izjavi pojasnil, da natančnega podatka o viru vnosa okužbe ne poznajo. "Možna sta dva vzroka, asimtpomatski bolnik, ki je bil premeščen iz druge bolnišnice, druga pot je od zaposlenega med zdravstvenimi delavci," je dodal. 

Fras je pojasnil,  bodo bolnike z oddelka za žilne bolezni prerazporedili na druge oddelke oziroma klinike. "Eden izmed bolnikov, ki so bili pozitivni, je že umrl, mislim, da še eden, ki smo ga premestili. Vsak tak bolnik je ekstremno ogrožen. Moramo narediti vse, da se kaj takšnega ne bo več zgodilo," je poudaril ob tem. 

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je dejal, da so imeli v ljubljanskem kliničnem centru danes dopoldne 48 bolnikov s covid-19, od tega 12 na telemedicini in v domačem okolju, 36 pa je bilo hospitaliziranih na njihovih oddelkih. Število hospitaliziranih v enoti intenzivne terapije raste, je dodal.

Maske Zdravje Tako učinkovite so v resnici zaščitne maske

Cepljenje proti gripi letos še bolj pomembno

Lejko Zupančeva toplo priporoča, da se čim več ljudi cepi proti gripi, to je še posebej nujno potrebno za najbolj ranljive skupine. Kljub temu da cepivo ni 100-odstotno zaščitno, zmanjša potrebe po hospitalizaciji, zmanjša zaplete, v primeru okužbe pa sama bolezen poteka v bolj blagi obliki. "Upajmo, da bo cepiva zadosti, da se bodo cepili najbolj ogroženi, starejši in tisti z oslabljenim imunskim sistemom," je poudarila.

Izpostavila je tudi problem nizke precepljenosti med zdravstvenimi delavci, ki ni težava samo v Sloveniji, ampak v celotnem mediteranskem bazenu. V UKC Ljubljana so z ustrezno kampanjo delež precepljenosti lani dvignili na več kot 30 odstotkov, letos Lejko Zupančeva predvideva, da bo delež še višji. Za zaposlene v UKC je cepivo zastonj, tako da razlog za necepljenje ne more biti strošek cepljenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • joachim 05:51 08.oktober 2020.

    Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah. Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com

  • joachim 05:51 08.oktober 2020.

    Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah. Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com

  • Avatar ovca
    ovca 08:21 06.oktober 2020.

    Ok, ok, ampak osebno bi že KONČNO rada izvedela, koliko od teh okuženih je okuženo točno s COVID-19! Test pokaže ostanke 6 ali 7 koronavirusov. Mene pa zanima eksplicitno samo covid-19. Torej na plano s točnim podatkom, geniji! bo izvedljivo?