Slovenija
1809 ogledov

Lekadol v Pomurju dražji kot v Ljubljani, kako je to mogoče?

lekadol in linex Anže Petkovšek

Novinarji spletnega portala Sobotainfo.com so preverili, koliko je treba odšteti za enako škatlico lekadola v različnih slovenskih lekarnah in ugotovili, da med njimi obstajajo razlike. 

Ob primerjavi cen v različnih lekarnah po Sloveniji so ugotovili, da je znesek za škatlico 500 mg Lekadola, ki ga proizvaja Lek, v Lekarnah Brod Ljubljana skoraj za pol evra nižji kot v Pomurskih lekarnah. 

Najvišje dovoljene veleprodajne cene za zdravila so regulirane - določa jih država. "Veledrogeristi lekarnam za Lekadol tako lahko zaračunajo največ 1,29 evra," ugotavljajo v prispevku. "Ko lekarne zdravilo kupijo od veletrgovca, ceni dodajo še svoj pribitek v obliki stroška lekarniške dejavnosti. Seštevek nato predstavlja znesek, ki ga krijejo naša zavarovanja."

Večinoma nabavljajo po najvišji ceni

Država sicer predpisuje le najvišjo nabavno ceno za zdravila na recept, lekarne si lahko izborijo ugodnejše pogoje, a po podatkih spletnega portala, ki je opravil mini raziskavo, so izpogajane cene v praksi povečini identične najvišjim dovoljenim. 

lekadol in linex | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Cene zdravil brez recepta (lekadol je mogoče dobiti na recept ali brez njega) se oblikujejo prosto na trgu, sestavljajo pa jih cena proizvajalca, marža veletrgovca, lekarniška storitev in 9,5 odstotni DDV.

"Do razlik v ceni lahko prihaja tako zaradi (ne)izpogajanih nižjih cen na debelo kot zaradi višjih stroškov storitev lekarniške dejavnosti ali kombinacije obeh dejavnikov," ugotavljajo novinarji Sobotainfo.com. 

Medtem ko lekarna od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za škatlico lekadola (na recept) prejme 2,54 evra, moramo za zdravilo brez recepta odšteti med 3,49 evra (Celjske Lekarne) in 3,01 evra (Lekarna Brod Ljubljana). 

Natančnejšo primerjavo cen lahko preberete v prispevku Zakaj je Lekadol v Pomurju dražji kot v Ljubljani?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:14 28.september 2019.

    Imamo kapitalizem in cene so kakršnekoli hočeš ,dokler se kupuje bo tako še naprej,velja tudi za vse izdelke na trgu,kupovat konkurenčne izdelke pa je

  • Božidar Dinič 14:11 27.september 2019.

    NAJ VAM MAĐARI SOFINANCIRAJO RAZLIKO

  • Alenka 12:20 27.september 2019.

    V Ljubljani pa je dražja kino vstopnica, karte za bazene, karte za razne prireditve, itd...KAko pa je to mogoče?