Slovenija
28 ogledov

Lekarne zaprte eno uro

ljubljana 18.01.10, stranka, prodajalna, lekarne ljubljana, novinarska konferenc Anže Petkovšek
Zaradi protesta lekarn so bile te danes med 9. in 10. uro zaprte. Odprte so bile le izpostave Lekarne Ljubljana.

Ker bo Lekarna Ljubljana (LL) decembra v Postojni odprla novo lekarno, so vse druge lekarne javnih zavodov in zasebnikov po Sloveniji med 9. in 10. uro protestno zaprle vrata. To je včeraj napovedal Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije (LZS). Protestirajo zato, ker je po njihovem mnenju Občina Postojna nezakonito sklenila pogodbo z LL.

Nezakonito zato, ker LL ni dobila koncesije, ampak je z občino sklenila neposredno pogodbo, poleg tega pa naj en javni zavod ne bi posegal na območje drugega, si zakon o lekarniški dejavnosti razlagajo v zbornici. LL tako po njihovem mnenju ne bi smela delovati na območju javnega zavoda Kraške lekarne, katerega soustanoviteljica je postojnska občina. Golub je zagotovil, da enako menijo na ministrstvu za zdravje, kjer pa so jim povedali, da odprtja nove lekarne ne morejo ustaviti.

Lahko ministrstvo ustavi?

Martina Klanjšček iz LZS meni drugače, in sicer da ima ministrstvo možnost, da ne razpiše komisije za verifikacijo in posledično ne izda odločbe, ki jo potrebuje vsak, ki želi odpreti novo lekarno. Na ministrstvu na vprašanje, ali bodo izkoristili to možnost, včeraj niso odgovorili.

Če lekarnarjem z današnjim protestom ne bo uspelo in ne bodo ustavili projekta v Postojni, bodo protest ponovili, je napovedal Golub. Dodal je, da ne gre le za Postojno, saj bodo sledili drugi; prva bo Litija. Tam občina po njegovih besedah pritiska na mestne lekarne, naj odkupijo poslovni prostor za novo lekarno po dva tisoč evrov za kvadratni meter, čeprav je vreden okoli 1.200 evrov. "Če ne bodo, bo ta prostor kupila LL," je o pogojih litijske občine dejal Golub.

LL bo ukrepala proti LZS

Na Občini Postojna so vse očitke zavrnili in dejali, da bodo tako zagotovili konkurenčnost in najbolj zadostili interesom lokalnih prebivalcev. Direktor LL Marjan Sedej pa je bil ostrejši in je napovedal, da bo proti LZS sprožil ustrezne postopke. Povedal je, da ne razume odločitve zbornice o zaprtju lekarn ter da to "izhaja iz želje po ohranitvi monopolnega položaja, preprečevanju konkurenčnosti in ščitenju interesa posameznikov".

Golub je napovedal, da bodo primer prijavili protikorupcijski komisiji, ker je LL ponudila, da bo Občini Postojna plačevala nadomestilo, če bo lahko odprla lekarno. To so želele že lani odpreti Kraške lekarne, a občina na njihovo pobudo ni odgovorila.

Komentarjev 5
  • ennanova 12:33 28.november 2013.

    Vzemite si časKo me ljudje sprašujejo, kaj naj naredijo, da se bodo uprli potrošništvu, jim svetujem, naj si vzamejo čas. Zveni trivialno in zlizano, pa vendar je to danes celo revolucionarna drža. Brez take drže smo obsojeni na bedne ...prikaži več iluzije, ki ne prinesejo nikakršnega zadovoljstva in nobene …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1317-vzemite-si-cas

  • smejka 09:47 28.november 2013.

    sama blamaža...točno se ve da je to veja,ki prinaša enormne dobičke na račun zdravja in tudi naivnosti ljudi...nikdar se ni reklamiralo zdravil...zdaj poplava le teh in "priporočila" kako zelo nujna in super so

  • Pepe007 08:31 28.november 2013.

    Konkurenčnost med javnimi zavodi... Bla, bla... Javni zavod se lahko širi, lahko investira, ko bo v zgubi, bo ustanovitelj (na koncu davkoplačevalci) pokril izgubo.Konkurenca je možna, če se ukinejo koncesije. Zakaj jih sploh rabimo? Potem bomo imeli v najbolj ...prikaži več donosni veji trgovine na drobno res konkurenco.