Slovenija
152 ogledov

Lenarčič se je vrnil s poti okoli sveta

Matevž Lenarčič Anže Petkovšek
Slovenski pilot Matevž Lenarčič se je vrnil s poti okrog sveta, ki jo je začel 25. marca. Po preletenih 42.000 kilometrih je okoli 11. ure pristal na portoroškem letališču.

Lenarčič se je na pot okoli sveta odpravil 25. marca s portoroškega letališča v Sečovljah. Na poti je pridobival podatke o globalnem onesnaževalcu - črnem ogljiku. Pomemben del opreme je bil zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili.

Lenarčič je iz Portoroža najprej poletel na jug Španije, nato prek Zelenortskih otokov prek Atlantika na Karibe, sledil je let do Floride, prek ZDA je nato z dvema postankoma odletel na Havaje, od tam pa prek Tihega Oceana do jugovzhodne Azije. V naslednjem koraku je prek Indijskega oceana odletel do Šrilanke, pot pa nato nazaj do Portoroža nadaljeval prek Združenih arabskih emiratov in Egipta.

GreeLight WorldFlight

Tokratna odprava okoli sveta je del programa GreeLight WorldFlight, v okviru katerega je Lenarčič leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leta 2013 pa še polet na Severni tečaj. S projektoma so dokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in relativno poceni način.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • malonaokoli 16:52 22.april 2016.

    čestitam...in koliko je shujšal ?

  • dragec 08:30 22.april 2016.

    "Mutna" posla s tem Lenarčičem

  • Avatar skeptik
    skeptik 08:01 22.april 2016.

    Ta fotografija pa to rundo ni najbolj primerna, ker Pipistrel nima prav nič s tem poletom