Slovenija
25 ogledov

Lenarčič z letalom okoli sveta v soboto?

Letalo Matevž Lenarčiča. STO
Matevž Lenarčič bo z ultralahkim letalom okrog sveta z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika najbrž poletel v soboto. Upa, da bodo do takrat vendar urejena vsa potrebna zavarovanja, zaradi česar te dni še ni mogel začeti svojega podviga.

Po vsej verjetnosti bo Matevž Lenarčič v soboto vendar vzletel in se podal na pot okoli sveta. Kot nam je pojasnil v telefonskem pogovoru, mu največ težav povzroča urejanje "star problem" zavarovanj, ki jih potrebuje za pot. Gre za zavarovanja proti tretji osebi, ki po Lenarčičevem mnenju tudi zaradi zneskov, ki niso visoki, ne bi smela biti problem, a so to postala. Lenarčič pričakuje, da bodo težavo uredili, čeprav je namignil tudi na to, da ga utegne to stati več kot sicer, ker "so cene bistveno višje, če vsi vedo, da to nujno potrebuješ."

Druga okoliščina, ki je Lenarčiču tudi danes onemogočala že sam polet od Ajdovščine do ljubljanskega letališča, pa je bilo slabo vreme.

Tudi ekipa Greenlight je potrdila, da je odhod predviden za soboto ob 7. uri z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Zapletati se je začelo na silvestrovo

Kot je sicer v torek dejal Lenarčič, je Zavarovalnica Triglav po treh mesecih zagotavljanj, da bo priskrbela potrebna zavarovanja, 31. decembra sporočila, da je uredila le obvezno (third party liability) zavarovanje, ostalega pa da ne želi, je poročala STA.

Polet so morali tako v torek odpovedati, saj zavarovanj drugje okrog novega leta ni bilo mogoče urediti.

Prelet 60 držav

Lenarčič naj bi sicer v dveh ali treh mesecih preletel okrog sto tisoč kilometrov, pri tem pa prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah.

Na pot se bo odpravil s Pipistrelovim 290 kilogramov težkim letalom virus SW 914 z dodatno opremo, ki omogoča hitrosti do 300 kilometrov na uro in ekološko porabo goriva. Za varen Lenarčičev polet bo skrbela mreža Pipistrelovih servisov po vsem svetu, nad dogajanjem pa bo bdela tudi ekipa konstruktorjev in drugih strokovnjakov omenjene ajdovske družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.